Papa Francisc face apel la negocieri de pace în Etiopia

  • 07 Noiembrie 2021 16:20
Papa Francisc face apel la negocieri de pace în Etiopia

Papa Francisc a făcut apel duminică la intensificarea eforturilor diplomatice pentru a pune capăt escaladării conflictului din Etiopia, unde rebelii din regiunea Tigray amenință să cucerească Addis Abeba, capitala țării, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Suveranul Pontif a declarat că urmărește "cu îngrijorare" ultimele evoluții din Etiopia, "zguduită de un conflict care durează de peste un an și care a făcut numeroase victime și a provocat o gravă criză umanitară".

"Reiau apelul la concordie fraternă și la găsirea căii pașnice a dialogului", le-a spus el credincioșilor adunați în Piața Sfântul Petru pentru rugăciunea Angelus.

Nouă grupuri de rebeli au anunțat vineri crearea unei alianțe construite în jurul Frontului de Eliberare a Poporului din Tigray (TPLF) care luptă cu forțele guvernamentale de mai mult de un.

Luptele, care au făcut mii de morți și sute de mii de strămutați, au aruncat nordul țării într-o criză umanitară profundă.

Conform ONU, cel puțin 400.000 de persoane sunt în pragul foametei în Tigray, unde nu a mai putut ajunge niciun ajutor de la 18 octombrie.

După luni de tensiuni, premierul etiopian Abiy Ahmed, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2019, a trimis armata în Tigray în noiembrie 2020 pentru a destitui autoritățile regionale provenite din TPLF, pe care l-a acuzat că a atacat baze militare.

El a proclamat victoria la 28 noiembrie. Însă, în iunie, luptători TPLF au preluat controlul în mare parte din Tigray, apoi au avansat în regiunile vecine Afar și Amhara.

Rebelii și-au revendicat controlul asupra mai multor orașe strategice în ultimele zile și nu au exclus să mărșăluiască spre Addis Abeba.

Guvernul a negat orice avans major al rebelilor și orice amenințare asupra capitalei, însă a declarat stare de urgență marți, iar autoritățile din Addis Abeba le-au cerut locuitorilor să se organizeze pentru a apăra orașul.

SUA, Arabia Saudită, Norvegia, Suedia, Danemarca și alte țări le-au cerut cetățenilor lor să părăsească Etiopia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău