Papa Francisc cere lumii să pună capăt „naufragiului civilizației”, în epoca „gardurilor și sârmei ghimpate”

  • 05 Decembrie 2021 15:33
Papa Francisc cere lumii să pună capăt „naufragiului civilizației”, în epoca „gardurilor și sârmei ghimpate”

Papa Francisc a cerut duminică lumii să pună capăt „naufragiului civilizației”, într-un discurs rostit într-o tabără de migranți de pe insula greacă Lesbos, scrie hotnews.ro.

Mediterana „este pe cale să devină un cimitir sumbru fără pietre funerare. (...) Vă implor să punem capăt acestui naufragiu al civilizației”, a declarat suveranul pontif, aflat la a doua vizită pe Lesbos, după cea din 2016, când încă exista notoria tabără suprapopulată de la Moria, relatează Agerpres.

Duminică, la Mavrovouni, unde sunt găzduiți circa 2300 de migranți, Papa Francisc a deplâns faptul că „puține s-au schimbat în problema migrației” în acești cinci ani.

„Am venit aici ca să văd și să vă privesc în ochi, ochi plini de teamă și de speranță, ochi care au văzut violența și sărăci, ochi brăzdați de prea multe lacrimi”, a spus papa, în zona de primire și identificare a taberei. El a salutat și a dat mâna cu zeci de solicitanți de azil, inclusiv copii.

Papa Francisc a remarcat că „este ușor de instigat opinia publică, inducându-i teama de alți (oameni)” și că cei care condamnă imigrația „nu reușesc să ia atitudine cu aceeași vehemență” și împotriva exploatării celor săraci, împotriva războiului și a industriei de armament.

„Trebuie atacate cauzele de bază, nu săracii care plătesc consecințele și sunt folosiți pentru propagandă politică”, a subliniat suveranul pontif.

Îndepărtându-se de la discursul pregătit, Papa Francisc a denunțat ca „tulburător” faptul că unii lideri europeni vor să ridice ziduri din bani publici și încercuiri din sârmă ghimpată, pentru a nu permite accesul imigranților.

„Ne aflăm în epoca gardurilor și a sârmei ghimpate”, a notat Papa Francisc.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău