Papa Francisc cere instituțiilor financiare internaționale să reducă datoriile țărilor sărace

  • 08 Aprilie 2021 16:34
Papa Francisc cere instituțiilor financiare internaționale să reducă datoriile țărilor sărace

Papa Francisc le-a spus șefilor instituțiilor financiare internaționale că statele sărace afectate de efectele economice ale pandemiei COVID-19 au nevoie de o reducere a poverii datoriei externe și de un rol sporit în elaborarea deciziilor la nivel global, relatează Reuters joi, citat de Agerpres.

Într-o scrisoare transmisă participanților la reuniunea de primăvară a Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale, suveranul pontif notează că pandemia a împins omenirea în crize politice, socio-economice și ecologice interdependente.

''Noțiunea de redresare (economică) nu se poate limita la o revenire la un model inegal și nesustenabil al vieții economice și sociale, în care o majoritate subțire a populației lumii deține jumătate din avuția ei'', subliniază Papa Francisc în scrisoarea datată cu 4 aprilie.

Mai mult, suveranul pontif a cerut un nou ''plan global'' care ''să însemne în mod necesar să se acorde națiunilor sărace și celor mai puțin dezvoltate o participare efectivă la elaborarea deciziilor și facilitarea accesului lor pe piața internațională''.

Spiritul solidarității globale ''cere cel puțin o reducere semnificativă a poverii datoriilor națiunilor cele mai sărace, care au fost exacerbate de pandemie'', subliniază Papa Francisc.

Responsabilii financiari ai statelor reunite în G20, statele cele mai dezvoltate și cele mai mari economii emergente, au prelungit miercuri suspendarea plății serviciului datoriei pentru țările în dezvoltare, dar nu au convenit asupra anulării sau prelungirii suspendării plății datoriilor.

Piețele financiare trebuie fundamentate pe legi și reglementări care să asigure că ele lucrează pentru binele comun, mai remarcă Papa Francisc în scrisoarea sa, cerând o ''solidaritate pentru vaccin finanțată corect''. ''Nu putem permite ca legea pieței să prevaleze în fața legii dragostei și sănătății pentru toți'', adaugă el despre vaccinarea anti-COVID-19.

Dat fiind că în țările africane sărace campaniile de imunizare anti-COVID-19 sunt rămase mult în urma celor desfășurate în statele dezvoltate, în special SUA și Marea Britanie, suveranul pontif a făcut un apel către responsabilii politici și mediul de afaceri să ofere ''vaccinuri pentru toți, în special pentru cel mai vulnerabili și nevoiași''.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău