Papa Francisc a sărutat brațul unei supraviețuitoare de la Auschwitz, pe care avea tatuat numărul din lagăr

  • 26 Mai 2021 19:44
Papa Francisc a sărutat brațul unei supraviețuitoare de la Auschwitz, pe care avea tatuat numărul din lagăr

Un moment impresionant a avut loc în cadrul Audienței de miercuri desfășurată la Vatican, când Papa Francisc a sărutat brațul unei supraviețuitoare a Holocastului, după ce aceasta i-a arătat numărul tatuat pe braț. Naziștii marcau pe mână, cu un număr, fiecare deținut care ajungea în lagărele de concentrare de la Auschwitz Birkenau, relatează Reuters, citat de digi24.ro.

Lidia Maksymowicz a supraviețuit Holocaustului. Femeia, care acum are 81 de ani, a fost deportată la Auschwitz Birkenau când avea doar trei ani. Când l-a întâlnit pe Papa Francisc, aceasta i-a arătat numărul de pe braț, pe care naziștii i l-au imprimat în lagărul de concentrare. Suveranul Pontif a sărutat brațul, iar apoi a îmbrățișat-o pe femeie, scrie sursa citată.

Supraviețuitoarea Holocaustului se află zilele acestea în Italia, unde va fi prezentat un documentar despre viața ei. Producția a primit titlul sugestiv: "70072, fetița care nu știa să urască. Povestea adevărată a Lidiei Maksymowicz", numărul fiind cel pe care l-a primit la Auschwitz.

Femeia, care trăiește la Cracovia, a fost deportată în 1943 și a ajuns în lagărul de concentrare, în pavilionul destinat copiilor, ca victimă a experimentelor atroce ale medicului din lagăr, considerat a fi criminal de război, Josef Rudolf Mengele.

După eliberarea din 1945, soldații ruși au presupus că mama ei, Anna, tatuată cu numărul 70071, era moartă. Așa că Lidia fost adoptată și crescută de o familie catolică poloneză. Născută Ludmila Boczarowa, nu știa că mama ei biologică supraviețuise, de fapt. Cele două s-au reunit abia la începutul anilor '60, cu puțin timp înainte ca cea care i-a dat naștere să moară.

În 2016, Papa Francisc a vizitat lagărele de concentrare de la Auschwitz și Birkenau.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:0,51 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău