Papa Francisc l-a primit pe Antony Blinken, primul contact cu administrația Biden

  • 28 Iunie 2021 14:17
Papa Francisc l-a primit pe Antony Blinken, primul contact cu administrația Biden

Papa Francisc l-a primit luni la Vatican pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în prima sa întâlnire de nivel înalt cu echipa președintelui Joe Biden, ce ar trebui să semnifice o apropiere diplomatică după schimburile uneori tensionate în timpul președinției lui Donald Trump, transmite AFP, citat de AGERPRES.

Acest tete-a-tete intervine totuși în contextul unei dispute chiar în rândurile conferinței episcopale americane, care reflectează la privarea de euharistie (un rit esențial în catolicism) pe responsabilii politici care susțin avortul, așa cum este și catolicul fervent Joe Biden.

La 18 iunie, conferința episcopilor catolici americani (USCCB) a votat cu o largă majoritate o propunere mergând în acest sens. Dezbaterea divizantă cu tonuri politice a displăcut Vaticanului, care a reacționat printr-o scrisoare trimisă episcopatului.

Chestiunea rămâne de acum să fie discutată în diecezele americane și textul să fie dezbătut la viitoarea conferință a episcopilor, în noiembrie.

Antony Blinken a sosit luni foarte devreme la palatul apostolic pentru o vizită privată de 14 minute la Capela Sixtină și anticamera Sala Regia, însoțit de un ghid.

După o întrevedere cu numărul doi de la Vatican, cardinalul Pietro Parolin, și cu arhiepiscopul Paul Gallagher, responsabil cu relațiile internaționale, diplomatul american a fost primit de papa Francisc pentru o întrevedere de 40 de minute. Antony Blinken, evreu de origine, dar nepracticant, este căsătorit cu o catolică, însă nu este însoțit de aceasta.

Purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, Matteo Bruni, a evocat luni 'climatul cordial' al întâlnirii, în care papa a vorbit despre vizita sa în SUA în 2015 și și-a exprimat 'afecțiunea și atenția față de poporul Statelor Unite'.

Papa Francisc, un apărător ardent al migranților, l-a criticat pe Donald Trump exact înainte de alegerea acestuia, pentru proiectul de a construi un zid la granița cu Mexic. Donald Trump i-a făcut totuși o vizită - obligatorie pentru șefii de stat - la Vatican în 2017.

La sfârșitul lui septembrie 2020, în plină campanie prezidențială, secretarul de stat al lui Trump, Mike Pompeo, într-un colocviu organizat la Roma, i-a cerut papei să facă dovadă de 'curaj' pentru a combate persecuțiile religioase în China comunistă.

Vaticanul, care a primit cu răceală acest atac, a reînnoit apoi un acord istoric cu Beijingul cu privire la numirea de episcopi. Fostul secretar de stat, un evanghelist practicant, nu s-a întâlnit atunci cu papa, Vaticanul preferând această variantă dată fiind proximitatea alegerilor din SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău