Papa a încheiat Jubileul Extraordinar al Milostivirii
-
20 Noiembrie 2016 16:01
Papa Francisc a încheiat, duminică, Jubileul Extraordinar al Milostivirii și a închis Poarta Sfântă a Bazilicii Sf. Petru din Roma, pe care a deschis-o la debutul manifestărilor, în urmă cu un an. În cadrul ceremoniei din Cetatea Vaticanului, Papa s-a rugat, cu mâna pe crucifix, înainte de a ține Liturghia în aer liber, în fața a circa 70.000 de credincioși și a tuturor cardinalilor săi, informează AFP.
Jubileul Milostivirii sau Anul Sfânt, unul dintre cele mai importante evenimente ale pontificatului papei Francisc, este o inițiativă ce poartă marca acestuia și a voinței sale de deschidere a Bisericii Catolice, informează AGERPRES.
''Cerem harul de a nu închide niciodată ușile în fața reconcilierii și iertării și de a ști să învingem răul și diferențele", a spus Papa Francisc în predica sa, adăugând că toți credincioșii trebuie să ofere ''o șansă celorlalți''.
Ușa Sfântă a fost deschisă la data de 8 decembrie 2015, în prezența fostului papă, Benedict al XVI-lea, un eveniment ce a constituit o premieră în istoria Bisericii când doi doi papi lansează un jubileu. Fostul papă a fost, însă, absent la evenimentul de duminică, precizează sursa citată.
Potrivit tradiției Bisericii ce datează din Evul Mediu, trecerea printr-o astfel de poartă le permite să primească "indulgența plenară" pentru iertarea păcatelor.
Fapt inedit, pontiful argentin a încurajat deschiderea a mii de uși sfinte din lume, făcând el însuși un astfel de gest, la 29 noiembrie 2015, la Poarta Sfântă a Milostivirii de la catedrala din Bangui, în contextul călătoriei apostolice în Republica Centrafricană. La 18 decembrie, papa a inovat din nou, prin deschiderea unei "porți a milostivirii", într-un centru pentru persoanele fără adăpost din Roma.
El a săvârșit astfel "fapte de milostivire", o dată pe lună, în mod personal, și a repetat de-a lungul anului că oamenii trebuie să deschidă ''porțile inimii'' și să-și dovedească ''sensibilitatea'', făcând referire în special la migranți. "Cu toții suntem migranți!", a declarat Papa pe insula greacă Lesbos. Suveranul pontif a adus la bordul avionului papal trei familii musulmane siriene, iar în martie, a spălat picioarele a unsprezece migranți creștini, musulmani și hinduși.
Peste 20 de milioane de credincioși au sosit la Roma special pentru Jubileul Extraordinar al Milostivirii, potrivit estimărilor Vaticanului, un număr mai mic decât la evenimentul precedent din 2000 — Jubileu ordinar, convocat de papa Ioan Paul al II-lea — care a atras circa 30 de milioane de vizitatori, menționează AFP.
Cel care a instituit tradiția jubileelor la Roma a fost papa Bonifaciu al VIII-lea, în anul 1300. El a prevăzut un jubileu la fiecare secol. Dar începând din 1475, pentru a permite tuturor generațiilor să trăiască cel puțin un An Sfânt, a fost reținută o perioadă de 25 de ani.
Un jubileu extraordinar este convocat, în schimb, dintr-un motiv special: de data aceasta a fost vorba de cea de-a 50-a aniversare a Consiliului Vatican II. Până acum, au avut loc 25 de Ani Sfinți ordinari, la care papa Pius al XI-lea și Ioan Paul al II-lea au adăugat Ani Sfinți extraordinari, celebrați în 1933 și 1983.
Cu ocazia celei de-a doua aniversări a alegerii sale în scaunul pontifical, la 11 martie 2015, papa Francisc a anunțat un An sfânt extraordinar al Milostivirii, între 8 decembrie 2015, de 'Neprihănita Zămislire', și 20 noiembrie 2016, când se sărbătorește Regele Cristos. Inaugurarea a marcat totodată încheierea Conciliului Vatican II, din 1965, care a schimbat și a deschis Biserica spre modernitate.
Papa Francisc s-a lansat, de la începerea pontificatului său în 2013, într-o muncă de reformare a Bisericii.
Milostivirea ? care înseamnă voința lui Dumnezeu de a-i izbăvi pe cei care se pocăiesc și a le permite o reînnoire ? se află în centrul învățăturii papei. Lumea are nevoie să descopere că Dumnezeu este Tatăl și că cruzimea și condamnarea nu duc nicăieri, după cum reamintea pontiful argentinian.