Panourile solare plutitoare de la Ecuator ar putea furniza energie nelimitată

  • 07 August 2023 18:50
Panourile solare plutitoare de la Ecuator ar putea furniza energie nelimitată

Vaste rețele de panouri solare care plutesc pe mările calme din apropierea Ecuatorului ar putea furniza energie solară practic nelimitată țărilor dens populate din Asia de Sud-Est și Africa de Vest, scrie defenseromania.ro.

Noua cercetare arată că numai în Indonezia, panourile solare offshore ar putea genera aproximativ 35.000 terawatt-oră (TWh) de energie solară pe an, ceea ce este similar cu producția globală actuală de electricitate (30.000TWh pe an).

Și, în timp ce majoritatea oceanelor lumii se confruntă cu furtuni, unele regiuni de la Ecuator sunt relativ liniștite și pașnice. Astfel, structuri inginerești relativ ieftine ar putea fi suficiente pentru a proteja panourile solare plutitoare în largul mării.

Hărțile termice globale de înaltă rezoluție arată că arhipelagul indonezian și Africa de Vest ecuatorială, în apropiere de Nigeria, au cel mai mare potențial pentru panourile solare plutitoare offshore.

Energia solară domină până la jumătatea secolului

Conform tendințelor actuale, economia mondială va fi în mare parte decarbonizată și electrificată până în 2050, susținută de cantități uriașe de energie solară și eoliană.

Aproximativ 70 de kilometri pătrați de panouri solare pot asigura toate necesitățile energetice ale unui milion de oameni bogați într-o economie fără emisii de carbon. Panourile pot fi amplasate pe acoperișuri, în zonele aride, în zonele agricole sau pe corpuri de apă.

Însă țările cu densitate mare a populației, cum ar fi Nigeria și Indonezia, vor avea un spațiu limitat pentru recoltarea energiei solare. Din fericire, aceste țări – și vecinii lor – pot recolta efectiv energie nelimitată de la panouri solare care plutesc pe mările ecuatoriale calme.

De asemenea, panourile solare plutitoare pot fi amplasate pe lacuri și rezervoare interioare. Energia solară plutitoare în interiorul țării are un potențial mare și este deja în creștere rapidă.

Zonele cu cel mai mare potențial pentru panourile solare plutitoare

Lucrarea analizează oceanele globale pentru a găsi regiuni care nu au cunoscut valuri mari sau vânturi puternice în ultimii 40 de ani. În astfel de regiuni, panourile solare plutitoare nu necesită apărări tehnice puternice și costisitoare.

Regiunile care nu se confruntă cu valuri mai mari de 6 metri și nici cu vânturi mai puternice de 15 m pe secundă ar putea genera până la un milion de TWh pe an. Aceasta reprezintă de aproximativ cinci ori mai multă energie anuală decât cea necesară pentru o economie globală complet decarbonizată care să susțină 10 miliarde de oameni bogați.

Cele mai multe dintre siturile bune se află în apropierea Ecuatorului, în Indonezia și în jurul Indoneziei și în vestul Africii ecuatoriale. Acestea sunt regiuni cu o creștere mare a populației și cu valori de mediu ridicate. Panourile solare marine plutitoare ar putea contribui la rezolvarea conflictelor legate de utilizarea terenurilor.

Indonezia are un potențial vast de energie solară

Indonezia este o țară dens populată, în special pe insulele Java, Bali și Sumatra. Până la jumătatea secolului, populația Indoneziei ar putea depăși 315 milioane de locuitori.

Din fericire, Indonezia dispune de un potențial vast de energie solară și, de asemenea, de un potențial vast de stocare a energiei hidroelectrice pompate pentru a stoca energia solară peste noapte.

Ar fi nevoie de aproximativ 25.000 km pătrați de panouri solare pentru a susține o Indonezie bogată după decarbonizarea completă a economiei cu ajutorul energiei solare, scrie ScienceAlert.

Indonezia are opțiunea de a pluti un număr mare de panouri solare pe mările sale interioare calme. Regiunea are aproximativ 140.000 km pătrați de peisaj marin care nu a cunoscut valuri mai mari de 4 m și nici vânturi mai puternice de 10 m pe secundă în ultimii 40 de ani.

Suprafața maritimă a Indoneziei, de 6,4 milioane de km pătrați, este de 200 de ori mai mare decât cea necesară dacă toate nevoile energetice viitoare ale Indoneziei ar fi acoperite de panouri solare plutitoare offshore.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău