Pandemia de COVID-19 va avea un impact pe termen lung asupra sănătății mintale (OMS)

  • 22 Iulie 2021 14:44
Pandemia de COVID-19 va avea un impact pe termen lung asupra sănătății mintale (OMS)

Pandemia de COVID-19 va avea un impact "pe termen lung" asupra sănătății mintale a populațiilor, a avertizat joi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cu ocazia unei reuniuni la Atena a miniștrilor și a oficialilor din domeniul sănătății, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"De la anxietatea legată de transmiterea virusului, la impactul psihologic al izolării la domiciliu și al autoizolării, la consecințele legate de șomaj, dificultăți financiare și excluziune socială, (...) toată lumea este afectată într-un fel sau altul", a afirmat OMS într-un comunicat.

Pandemia de COVID-19 va avea un "impact pe termen lung și de anvergură", a avertizat organizația.

"Vorbim despre o componentă cheie a sănătății noastre. Este nevoie de acțiunea imediată" a guvernelor, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis în deschiderea la Atena a unui forum de două zile la care participă miniștri din regiunea OMS Europa, care include 53 de țări.

"Trebuie să vorbim deschis despre stigmatul care însoțește sănătatea mintală", a adăugat el, în prezența a circa 10 miniștri, ceilalți participând la reuniune prin videoconferință.

În opinia vicepreședintelui Comisiei Europene, Margaritis Schinas, "nu există nicio scuză pentru a rămâne în urmă".

OMS consideră că "nu doar contaminarea și teama de a fi contaminat au afectat sănătatea mintală a populației". "Stresul legat de inegalitățile socio-economice și efectele carantinei, a izolării, închiderea școlilor și a locurilor de muncă au avut consecințe enorme", a subliniat organizația ONU.

"Pandemia a zguduit lumea. Peste patru milioane de persoane au murit în întreaga lume, veniturile au fost distruse, familiile și comunitățile au fost separate, companii au dat faliment", a declarat directorul OMS Europa, dr. Hans Kluge.

"Sănătatea mintală și bunăstarea trebuie privite ca drepturi fundamentale ale omului", a continuat el, cerând statelor să regândească accesul la asistență medicală.

Printre recomandările OMS se numără îmbunătățirea serviciilor de sănătate mintală în general, îmbunătățirea accesului la îngrijire prin intermediul tehnologiei digitale, creșterea serviciilor de asistență psihologică în școli, universități, la locul de muncă și pentru persoanele care lucrează în prima linie în lupta împotriva COVID-19.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău