Pandemia de COVID-19 și restricțiile impuse au dus la o scădere a comerțului R.Moldova, inclusiv cu UE

  • 14 Octombrie 2020 13:38
Pandemia de COVID-19 și restricțiile impuse au dus la o scădere a comerțului R.Moldova, inclusiv cu UE

Pandemia de COVID-19 și restricțiile impuse au dus la o scădere a comerțului Republicii Moldova, inclusiv cu Uniunea Europeană. Totuși, blocul comunitar și-a reconfirmat cu garanții rolul de principal partener comercial al Chișinăului, astfel că exportul de produse esențiale nu a fost stopat pentru nicio zi în timpul pandemiei, spun reprezentații Delegației UE în Republica Moldova, responsabili de comerț.

În primele șapte luni ale anului, exporturile moldovenești spre piețele Uniunii Europene au scăzut cu 11%, ajungând la 894 de milioane de dolari. Scăderea a fost cauzată de restricțiile impuse de pandemia COVID-19, dar și de faptul că Marea Britanie a părăsit Blocul comunitar. Și importurile dinspre UE au înregistrat o scădere, cu circa 18 la sută. Expertul în comerț a Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Vasile Plămădeală, spune, în cadrul emisiunii „Alternativa Europeană” de la Radio Chișinău în ce domenii s-au resimțit restricțiile sanitare.

”Cu toții ținem minte îndemnurile autorităților ca oamenii să stea acasă, iar acestea s-au reflectat în procesele de producție sau în sectoarele în care vorbim despre un număr mare de angajați, iar angajatorii au fost nevoiți să introducă anumite restricții în ceea ce ține de numărul fizic a persoanelor prezente la locul de muncă. Drept urmare și capacitatea de producție a fost redusă. Nu trebuie să uităm despre restricțiile introduse în Uniunea Europeană, care la fel au creat anumite dificultăți în anumite industrii. Aici mă refer la industria producătoare de mașini care în perioada situației excepționale, anumite fabrici și uzine care comandă produsele de la întreprinderile din sectorul automotive din Republica Moldova au fost nevoiți să-și stopeze producția, ceea ce a dus nemijlocit și la stopare a exporturilor. UE a contribuit la garantarea posibilității de export, astfel exportul de produse esențiale nu a fost stopat nici pentru o zi, au fost facilități la eliberarea actelor necesare pentru operațiunile de import-export”.

Dacă Republica Moldova ar fi implementat la timp toate reformele din Acordul de Asociere, în timpul acestei crize ar fi putut exporta mai mult și poate că efectul crizei ar fi fost mai mic, este de părere directorul executiv al Asociației Business-ului European, Mariana Rufa.

„Dacă Republica Moldova ar fi putut să exporte produse de liste animaliere în UE, ceea ce nu poate face, atunci cifra de export ar fi fost mai mare. Dacă ne referim la procedurile vamale ce țin de importul produselor de carne din piața UE, în prezent procesatorii de carne nu pot beneficia de aceste cote. Chiar dacă problema este una  tehnică, procesatorul de mezeluri din Republica Moldova care importă materia primă din UE nu se poate documenta pe cote. Din păcate agenda de reforme care derivă din acordul de asociere, ea nu este realizată în măsura așteptărilor și dacă aceste reforme ar fi fost implementate la timp, probabil impactul crizei nu ar fi fost atât de devastator. Fără să vorbim de aspectul de justiție, care este la zero. Un număr mare de investitori europeni au fost abuzați de sistemul de justiție din Republica Moldova, care este unul corupt. Un investitor nu poate fi apărat de justiția de moldovenească, care este una părtinitoare”.

Chiar și în contextul în care importurile și exporturile au înregistrat anumite scăderi, UE și-a reconfirmat calitatea de partener comercial nr.1 al Republicii Moldova , spun reprezentanții UE. Circa 65 la sută dintre exporturi au mers spre blocul comunitar, iar circa 46 din importuri au venit din UE în această perioadă.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău