Pandemia de COVID-19 scapă de sub control în Afganistan

  • 17 Iunie 2021 16:10
Pandemia de COVID-19 scapă de sub control în Afganistan

Pandemia de COVID-19 scapă de sub control în Afganistan, numărul cazurilor urcând cu 2.400% în ultima lună. Spitalele sunt tot mai pline, iar resursele medicale se epuizează rapid, a comunicat, joi, Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

Peste o treime din testele de săptămâna trecută au fost pozitive, potrivit CICR. "Afganistanul se află într-un moment de criză în efortul de a controla COVID-19, întrucât numărul paturilor de spital din capitala Kabul și din multe zone este tot mai redus", afirmă Nilab Mobarez, președinte interimar al Societății Semilunii Roșii Afgane, într-o declarație transmisă de Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

Accentuarea pandemiei exercită o presiune intensă pe o țară în care milioane de oameni trăiesc deja în sărăcie și resursele medicale sunt insuficiente. Joi, autoritățile sanitare au înregistrat 2.313 de cazuri pozitive și un număr record de 101 decese cauzate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. Sistemul fragil de sănătate al Afganistanului a fost afectat de decenii de război.

Violențele s-au intensificat, în ultimele luni, pe fondul retragerii treptate a forțelor străine conduse de SUA, până în septembrie și al blocajului relativ al negocierilor de pace dintre guvernul afgan și insurgenții talibani. CICR avertizează că lipsa accesului la vaccin și scepticismul populației agravează situația. Mai puțin de 0,5% dintre afgani au fost complet vaccinați. Aproximativ 700.000 de doze de vaccin Sinopharm din China au ajuns în țară săptămâna trecută, ceea ce a permis autorităților să înceapă următoarea etapă a campaniei de vaccinare. CICR a lucrat cu autoritățile afgane pentru a furniza mai multe resurse și pentru a încerca să stimuleze producția de oxigen medical, potrivit lui Necephor Mghendi, șeful Delegației Afganistanului la CICR. "Este nevoie de mai mult sprijin internațional, pentru a ne ajuta să câștigăm această cursă împotriva virusului și să putem salva mii de vieți", a spus Mghendi. 

Sursa: RADOR 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău