Banca Mondială: Pandemia COVID-19 dezvăluie importanța investițiilor în capitalul uman

  • 17 Septembrie 2020 09:52
Banca Mondială: Pandemia COVID-19 dezvăluie importanța investițiilor în capitalul uman

Pandemia COVID-19 pune în pericol efectele benefice obținute cu greu în domeniul sănătății și educației pe parcursul ultimului deceniu, în special în țările în curs de dezvoltare. Investițiile în capitalul uman – cunoștințele, abilitățile și starea de sănătate acumulate de oameni pe parcursul vieții – reprezintă elementul cheie pentru descătușarea potențialului unui copil și îmbunătățirea creșterii economice în fiecare țară. Constatările au fost făcute în cadrul unei noi analize a Grupului Băncii Mondiale, transmite IPN.

Indicele Capitalului Uman 2020 include datele privind sănătatea și educația pentru 174 de țări, acoperind 98% din populația lumii până în martie 2020 și prezentând nivelul de referință pre-pandemic. Președintele Grupului Băncii Mondiale, David Malpass, a menționat  că protecția și investirea în oameni este mai importantă ca niciodată pe fundalul pandemiei, deoarece ar putea servi drept temelie pentru o recuperare durabilă și inclusiv o dezvoltare pe viitor. „Pandemia relevă importanța sistemelor robuste de sănătate, sistemelor reziliente și flexibile de învățământ, precum și a programelor de protecție socială care oferă ajutor tuturor celor care au nevoie”, a spus David Malpass.

Potrivit analizei Grupului Băncii Mondiale, un copil născut în Moldova poate sconta să atingă 58% din productivitatea unui adult cu studii complete și stare optimă de sănătate. Acest scor este mai mic decât media pentru regiunea Europei și Asiei Centrale, dar mai mare decât media pentru țările cu venituri medii inferioare. Pe parcursul ultimului deceniu, valoarea ICU al Moldovei a crescut puțin, de la 0,56 până la 0,58 datorită investițiilor făcute în educație, protecție socială și asistență medicală.

Banca Mondială acordă asistență Moldovei în realizarea acestui obiectiv, inclusiv prin intermediul suportului urgent pentru îmbunătățirea reacției de răspuns la pandemia COVID-19. Banca Mondială acordă sprijin în sectorul sănătății pentru abordarea poverii bolilor netransmisibile și îmbunătățirea eficienței și calității asistenței medicale oferite în spitale, precum și pentru consolidarea răspunsului guvernului la COVID-19 prin finanțarea echipamentelor și consumabililor urgente. Suportul dat este complimentat de măsuri întreprinse pentru atenuarea impactului economic al crizei COVID prin regândirea și extinderea programului Ajutor Social pentru a cuprinde mai multe familii sărace și cele în prag de sărăcie și sporirea permanentă a generozității prestațiilor oferite familiilor cu copii.

În domeniul educației, Banca Mondială susține consolidarea atât a învățământului de bază, cât și a învățământului superior pentru a ajuta în asigurarea moldovenilor cu locuri bune de muncă acasă, fără a trebui să caute oportunități de muncă peste hotare.

Proiectele în derulare susținute de Banca Mondială întru consolidarea dezvoltării umane în Moldova însumează 185 de milioane dolari SUA, inclusiv finanțarea de granturi din partea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Facilitatea de finanțare a răspunsului de urgență la pandemie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău