Pandemia ar putea costa fotbalul mondial aproximativ 14 miliarde de dolari (Fifa)

  • 16 Septembrie 2020 14:45
Pandemia ar putea costa fotbalul mondial aproximativ 14 miliarde de dolari (Fifa)

Pandemia de Covid-19 ar putea costa fotbalul mondial aproximativ 14 miliarde de dolari, iar acest lucru a determinat deja peste 150 de asociații să solicite ajutorul Federației Internaționale de Fotbal (Fifa), a anunțat miercuri fostul comisar european Olli Rehn, care este responsabil de acest dosar în cadrul Fifa, transmite AFP, preluat de Agerpres.

 

Luând în calcul perturbarea calendarului meciurilor, stadioanele goale și pierderile din drepturile de televizare, această estimare "acoperă totalitatea economiei fotbalului" pentru cele 211 de asociații membre ale Fifa, inclusiv echipele de juniori, a explicat finlandezul într-o conferință de presă.

Fără a intra în detalii, Olli Rehn a precizat că fotbalul sud-american "a suferit destul de mult", pe un continent lovit dur de pandemie, chiar dacă "în cifre absolute", Europa a înregistrat cele mai importante pierderi.

"Peste 150 de asociații membre au solicitat deja să fie incluse în planul de ajutor al Fifa, înzestrat cu 1,5 miliarde de dolari sub formă de subvenții și împrumuturi", a continuat guvernatorul Băncii Centrale a Finlandei, fost vice-președinte al Comisiei Europene și care începând din 2017 este vicepreședinte al comisiei de guvernanță a Fifa.

Acest ajutor "nu este limitat în timp"și vizează să permită federațiilor naționale "să depășească această criză" pe termen lung, a adăugat Olli Rehn, potrivit căruia și alte state membre "vor putea solicita ulterior fonduri".

"Cererea de subvenții este foarte puternică", depășind-o pe cea pentru împrumuturi, în condițiile în care Fifa intenționează să acorde până la 1,5 milioane de dolari pentru fiecare asociație membră și până la 2 milioane de dolari pentru fiecare confederație.

Într-un studiu publicat la începutul lunii iulie, sindicatul european al cluburilor (ECA) estima la patru miliarde de euro impactul financiar al pandemiei de Covid-19 numai asupra veniturilor cluburilor europene, calculat pentru sezoanele 2019-20 și 2020-21.

"Este în pericol existenta cluburilor noastre", a subliniat săptămâna trecută influentul Andrea Agnelli, președintele clubului italian de fotbal Juventus și totodată al ECA, explicând că acest lucru trebuie asociat cu "contracția" economică a unui sector care mult timp a cunoscut o creștere a surselor de venituri. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău