Pandemia a oprit expansiunea Airbnb în principalele destinații turistice din Europa

  • 08 Martie 2021 16:00
Pandemia a oprit expansiunea Airbnb în principalele destinații turistice din Europa

Pandemia de COVID-19 a reușit să facă ceea ce mulți primari din Europa nu au putut: să elimine zeci de mii de utilizatori ai platformei de închiriere a locuințelor în scop turistic Airbnb și să reducă chiriile pentru localnici, în unele orașe chiar și cu 15%, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Chiar dacă orașele din Europa îi primesc de mult timp pe turiști cu bucurie, criticii susțin că majorarea numărului de locuințe închiriate prin Airbnb în ultimii ani a făcut ca mulți localnici să nu își mai permită să închirieze locuințe în orașele lor.

Proprietarii intervievați de Reuters în orașe precum Lisabona, Barcelona, Praga sau Veneția spun că prăbușirea turismului în timpul pandemiei i-a determinat pe unii proprietari să îi înlocuiască pe amatorii de vacanțe cu chiriași pe termen mediu și lung, să se mute chiar ei în locuințe sau să vândă proprietățile.

Datele furnizate de firma de cercetare AirDNA arată că numărul proprietăților listate pe Airbnb ca fiind disponibile pentru închiriere în ultima lună în cele mai mari 50 de orașe a scăzut cu 21,9% comparativ cu luna februarie a anului trecut.

În replică, Airbnb susține că s-a adaptat la modificarea tendințelor, oamenii îndreptându-se mai degrabă spre micile orașe și localități în locul destinațiilor turistice favorite. "Am avut mai multe listări combinate în Franța, Germania, Portugalia și Cehia la finele lui 2020, decât la finele lui 2019", spune purtătorul de cuvânt Andreu Castellano.

Însă chiar dacă unii proprietari de locuințe din principalele destinații turistice din Europe intenționează să revină pe Airbnb atunci când vor reveni și turiștii, alți au abandonat pentru totdeauna activitățile de închiriere de locuințe pentru turiști.

"Dacă turismul și-ar fi revenit mai rapid, poate că nu aș fi luat această decizie. Dar nu pot să continui pentru încă un an fără o idee clară cu privire la când vor încep să vină banii", spune Vanessa Rola, 40 de ani, care obișnuia să închirieze patru apartamente din Lisabona prin diferite platforme, printre care și Airbnb. Fără turiști, Vanessa spune că nu putea să își plătească propria ei chirie.

În Veneția, unde potrivit datelor AirDNA închirierile prin platformele Airbnb și Vrbo au scăzut cu 67% în ritm anual în luna ianuarie, organizațiile care apără drepturile localnicilor îndeamnă autoritățile să profite de această oportunitate pentru a-i ajuta pe localnici, de exemplu prin plafonarea chiriilor și convertirea spațiilor neutilizate în locuințe cu prețuri reduse.

"Înainte de pandemie, închirierea în Veneția era aproape imposibilă pentru oamenii normali", spune Marco Gasparinetti de la asociația pentru protecția drepturilor localnicilor Gruppo 25 Aprile. În mod normal, orașul lagunelor cu 60.000 de locuitori era vizitat de 20 de milioane de turiști pe an. "Sunt 30.000 de persoane care fac zilnic naveta în Veneția și care nu își permit să locuiască aici. Acum am putea schimba acest lucru și să ne asigurăm că Veneția nu este doar un parc de distracții în aer liber pentru turiști", subliniază Marco Gasparinetti.

Timp de mai mulți ani primarii din Europa au avut dificultăți în a controla proliferarea locuințelor din centrul orașelor închiriate pe platforme de tip Airbnb, unul dintre motive fiind și faptul că lipseau datele necesare pentru a impune limite cu privire la numărul locuințelor utilizate spre închiriere turiștilor sau numărul zilele pentru care au fost închiriate locuințele.

În luna martie a anului trecut, platformele Airbnb, Expedia, Tripadvisor și Booking.com au convenit să facă schimb de date cu Eurostat cu privire la numărul clienților și înnoptărilor, iar cifrele pentru 2020 ar urma să fie publicate în a doua jumătate a acestui an.

Cu toate acestea, în luna septembrie a anului trecut un număr de 22 de primari i-au trimis o scrisoare comisarului Margrethe Vestager în care i-au solicitat să împărtășească datele și cu administrațiile locale.

În prezent, carantinele și restricțiile la călătoriile transfrontaliere impuse de pandemia de COVID-19 fac, cel puțin pentru moment, ceea ce autoritățile locale nu au putut să facă.

De exemplu, în Praga numărul locuințelor listate pe Airbnb a scăzut de la peste 14.500 până la mai puțin de 8.000 iar chiriile au scăzut cu aproximativ 8%. "Pierdeam 20.000 de dolari pe lună iar reglementările au complicat lucrurile", spune Ondrej, un proprietar din Praga care și-a vândut cele două apartamente pe care le închiria pe Airbnb și a renunțat la cel de al treilea apartament pe care îl subînchiria.

Însă nu toată lumea din centrul orașelor a renunțat. Datele din Portugalia arată că deși mii de proprietăți au fost scoase de pe Airbnb, doar 114 au renunțat la autorizația de închiriere în centrele istorice ale orașelor. În schimb, unii proprietari utilizează platformele online locale sau propriile lor canale directe pentru a găsi chiriași pe termen lung. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău