Pandemia a dus la o scădere majoră a natalității în țările bogate din Europa. Italia și Spania, cele mai afectate

  • 31 August 2021 11:54
Pandemia a dus la o scădere majoră a natalității în țările bogate din Europa. Italia și Spania, cele mai afectate

Pandemia de COVID-19 a fost însoțită de o scădere semnificativă a indicilor de natalitate în țările dezvoltate, în special în sudul Europei. Aceasta este principala concluzie a unui studiu realizat de Universitatea Bocconi din Italia și publicat de revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), pentru care au fost utilizate modele numerice și care a analizat date din 22 de țări, scrie AGERPRES.

Printre țările cele mai afectate sunt Italia (-9,1 %), Spania (-8,4 %) și Portugalia (-6,6 %). Pandemiile reprezintă un factor cheie al schimbărilor ce intervin la nivelul populației, având în vedere că afectează atât indicele mortalității cât și pe cel al natalității.

Cea mai mare pandemie a secolului trecut, așa-numita gripă spaniolă (1918-1919) a condus la o scădere a natalității în SUA, de la 23 raportat la 1.000 de locuitori în 1918, la 20 la 1.000 de locuitori în 1919 (-13 %). Efecte comparabile au avut loc și în alte țări ca Marea Britanie, India, Japonia sau Norvegia.

În prezent, datele preliminare sugerează că pandemia de COVID-19 a condus la scăderea natalității în țările cu veniturile ridicate, atât în Europa, cât și la nivel global.

Pentru a evalua efectul acestei pandemii, Arnstein Aassve și colegii săi au comparat datele lunare ale nașterilor între ianuarie 2016 și martie 2021 dintr-un total de 22 de țări cu venituri ridicate. Pentru aceste calcule au fost utilizate modele pentru a studia tendințele pe termen scurt, notează Agerpres.

Datele au demonstrat că pandemia a fost însoțită de o reducere semnificativă a ratelor de natalitate, dincolo de cele prevăzute în tendințele anterioare, în șapte dintre cele 22 de țări studiate. Astfel, s-au înregistrat scăderi semnificative în Ungaria (8,5 %) în Italia (9,1 %), în Spania (8,4 %) și în Portugalia (6,6 %).

Și alte țări, precum Belgia, Austria și Singapore, s-au confruntat cu o descreștere semnificativă a ratei brute a natalității.

Totuși, autorii precizează că datele disponibile oferă informații doar despre primul val și, prin urmare, "oferă o imagine asupra reducerii generale a natalității în pandemie".

Datele referitoare la etapele din primul val relevă totodată că în unele țări, precum Franța și Spania, s-a observat o recuperare a tendinței de creștere a natalității în martie 2021, datorată perioadei de concepție din iunie 2020.

Potrivit autorilor, studiul relevă impactul pandemiei asupra dinamicii populației cu implicații socio-politice asupra îngrijirii copiilor, sectorului imobiliar sau pieței muncii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău