Pandemia a adus vânzări record pentru un producător ceh de discuri de vinil

  • 17 Februarie 2021 17:29
Pandemia a adus vânzări record pentru un producător ceh de discuri de vinil

Iubitorii de muzică obligați să stea în casă în timpul pandemiei s-au îndreptat spre discurile de vinil, astfel încât cel mai mare producător mondial de LP-uri a înregistrat în 2020 cele mai mari vânzări anuale și cel mai mare profit, transmite Reuters.

Firma cehă GZ media, care imprimă viniluri pentru diferiți artiști de la superstarul Lady Gaga și până la trupa punk Cock Sparrer, a înregistrat anul trecut o creștere de 11% a vânzărilor până la patru miliarde de coroane (187 milioane de dolari) și a livrat 38 de milioane de LP-uri, a declarat miercuri directorul general Michal Sterba.


"A fost un an record", spune Michal Sterba cu ocazia unui tur al uzinei amplasată la aproximativ 20 de kilometri de Praga unde GZ media imprimă viniluri din 1951. Sterba se așteaptă ca în acest an veniturile firmei să crească până la 4,7 miliarde de coroane.

Anul record al celor de la GZ Media vine pe fondul unei renașteri a discurilor de vinil în ultimul deceniu, în pofida popularității și accesului instant al digital media și al site-urilor de streaming de muzică precum iTunes și Spotify.

 



"Foarte mulți oameni au început să își cumpere propriile lor sisteme audio și discuri din vinil. Probabil pentru că au rămas în casă unde nu sunt alte opțiuni precum concerte, pub-uri sau baruri"m consideră Michal Sterba. Acesta a adăugat însă că, deși vânzările GZ Media au scăzut la începutul anului trecut, odată cu începutul carantinei, cererea a explodat în a două jumătate a anului.

"Acum discurile de vinil încep să migreze dinspre o piață de nișă pentru colecționarii de muzică și iubitorii de muzică spre o bază mai largă de consumatori care este formată dintr-o generație tânără care a descoperit vinilurile", spune Sterba.

 



În SUA, cea mai mare piață mondială de viniluri, anul trecut au fost vândute 27,5 milioane LP-uri, în creștere cu 46% comparativ cu 2019, potrivit firmei germane de cercetare de piață Statista.

La rândul său, firma de consultanță MRC susține că 51 de albume s-au vândut în cel puțin 50.000 de copii în SUA, în creștere față de doar 23 albume în anul 2019, iar cel mai bine vândut LP a fost 'Fine Line' al lui Harry Styles din care s-au vândut 232.000 de copii.

GZ Media imprimă și CD-uri și DVD-uri dar vinilurile asigură 65% din veniturile grupului. Directorul general Michal Sterba spune că la uzina din apropiere de Praga lucrează 1.800 de angajați dar compania cehă are uzine de imprimare și în America de Nord. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău