Până la sfârșitul lunii martie R. Moldova ar urma să aibă un nou program național privind prevenirea și combaterea violenței față de femei
-
20 Martie 2023 13:35
Până la sfârșitul lunii martie, Rep. Moldova ar urma să aibă un nou program național privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței în familie pentru următorii patru ani. Printre obiectivele programului figurează respectarea egalității de gen, prevenirea și combaterea violenței în bază de gen și a violenței în familie, prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, reabilitarea victimelor infracțiunilor. Subiectul a fost discutat astăzi, 20 martie, în cadrul unor audieri publice în Comisia parlamentară de protecție socială, sănătate și familie, transmite Radio Chișinău.
De la 1 mai 2022, după ce a intrat în vigoare în Rep. Moldova, Convenția de la Istanbul, Chișinăul s-a aliniat la mai multe politici de respectare de gen și combatere a violenței și abuzurilor comise împotriva femeilor și a copiilor, a declarat secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Felicia Bertholdt:
„Guvernul și-a asumat un angajament ferm de a eradica violența față de femei și violența domestică prin ratificarea Convenției de la Istanbul care este în vigoare din 1 mai 2022. Ministerul Muncii și Protecției Sociale are rolul de coordonator național. Am înregistrat progrese importante, și aici vreau să menționez îmbunătățirea cadrului normativ conform rigorilor Convenției, a fost instituită Comisia de monitorizare și analiză a cazurilor de violență soldate cu deces”, a spus Bertholdt.
Agresorii sunt monitorizați electronic de către Ministerul Justiției, însă e nevoie de o instruire a specialiștilor care se confruntă cu cazuri de dificultate, a declarat secretarul de stat al Ministerului, Nadejda Burciu:
„Pot să menționez că a scăzut rata de încălcare ordonanțelor de protecție monitorizate electronic. Dacă în anul 2021 era o rată mai ridicată, în jur de 30%, în 2022 rata încălcărilor a fost de 19%. Și conform unor date, nu știu cât ar fi de precise, până la introducerea monitorizării electronice, rata încălcărilor ordonanțelor era de 70%”, a declarat Burciu.
Directoarea Centrului de Drept al Femeilor, Angelina Zaporojan, a subliniat că lipsa unui mecanism eficient pentru combaterea violenței descurajează victimele. Experta a mai spus că anul trecut au fost înregistrate peste 15 mii de cazuri de violență în Rep. Moldova, dintre care doar 3 mii au fost instrumentate:
„Efortul de a implementa politicile de prevenire și combaterea violenței în familie nu este doar de responsabilitatea Ministerului Muncii, sau a Ministerului Afacerilor Interne, Educației, Justiției, este de datoria tuturor. La Ministerul Sănătății am întâlnit, din păcate o reticență, și sperăm că acest lucru să se schimbe. Nimeni nu pune sub semnul întrebării calitatea serviciilor medicale, sau actul serviciului medical în sine, întrebare este despre accesarea acestor servicii despre victime, întrebarea este despre identificarea precoce a victimelor ce suferă de violență”, a menționat Zaporojan.
Potrivit secretarului de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Adriana Cazacu, a fost elaborat un ghid de educare, au fost specializate cadrele didactice și persoanele care ocupă funcții manageriale pentru prevenirea și combaterea violenței. Totodată, au fost implementate noi materii de studiu pe parcursul a 12 ani de studiu, precum Dezvoltare Personală. La începutul anului școlar în cele 47 de manuale noi, vor fi îmbunătățite, iar pe parcursul anului vor avea loc mai multe acțiuni, în colaborare cu MAI, în vederea combaterii violenței de gen.
În elaborarea planului național au fost implicate alte trei ministere, inclusiv Ministerul Afacerilor de Interne, Ministerul Finanțelor și Ministerul Afacerilor Externe și Integrare Europeană.