Până la sfârșitul anului 2024, cetățenii UE își vor încărca telefoanele și tabletele cu un încărcător comun

  • 04 Octombrie 17:56
Până la sfârșitul anului 2024, cetățenii UE își vor încărca telefoanele și tabletele cu un încărcător comun

Până la sfârșitului anului 2024, cetățenii Uniunii Europene își vor putea încărca toate telefoanele mobile, tabletele și camerele digitale cu același tip de încărcător.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Parlamentul European, până la sfârșitul anului 2024, toate telefoanele mobile, tabletele și camerele digitale vândute, iar începând cu primăvara anului 2026,  obligația se va extinde la laptopuri. 

Noua lege, adoptată marți în plen cu 602 voturi pentru, 13 împotrivă și 8 abțineri, face parte dintr-un  efort mai amplu al Uniunii Europene de a reduce deșeurile electronice și  de a le permite consumatorilor să facă alegeri mai durabile.

Potrivit noilor norme, consumatorii nu  vor mai avea nevoie de un încărcător diferit de fiecare dată când  achiziționează un nou dispozitiv, deoarece vor putea utiliza un singur  încărcător pentru o gamă largă de dispozitive electronice portabile mici  și mijlocii.

Indiferent de producătorul lor, toate  telefoanele mobile noi, tabletele, camerele digitale, căștile și căștile  cu microfon, consolele video portabile și difuzoarele portabile,  cititoarele electronice, tastaturile, mouse-urile, sistemele portabile  de navigație, căștile intraauriculare și laptopurile reîncărcabile prin  cablu cu fir, care funcționează cu o putere de alimentare de până la 100  de wați, vor trebui să fie echipate cu un port USB de tip C.

Toate dispozitivele care permit  încărcarea rapidă vor avea acum aceeași viteză de încărcare,  permițându-le utilizatorilor să le încarce la fel de repede, indiferent  de încărcătorul utilizat, atâta timp cât este compatibil.

Pe măsură ce încărcarea fără fir va  deveni mai răspândită, Comisia Europeană va trebui să armonizeze  cerințele de interoperabilitate până la sfârșitul anului 2024, pentru a  evita un impact negativ asupra consumatorilor și a mediului. Astfel, va  dispărea așa-numitul efect de „blocaj” tehnologic, prin care un  consumator devine dependent de un singur producător.

Etichete speciale vor informa  consumatorii despre caracteristicile de încărcare ale noilor dispozitive  și le vor permite să vadă mai ușor dacă încărcătoarele lor existente  sunt compatibile. De asemenea, cumpărătorii vor putea să aleagă în  cunoștință de cauză dacă să cumpere sau nu un nou dispozitiv de  încărcare împreună cu un produs nou.

Aceste noi obligații vor conduce la  reutilizarea unui număr mai mare de încărcătoare și vor ajuta  consumatorii să economisească până la 250 de milioane de euro pe an la achizițiile inutile de încărcătoare. În Uniunea Europeană, încărcătoarele aruncate și neutilizate reprezintă aproximativ 11 000 de tone de deșeuri electronice pe an.

Consiliul va trebui să aprobe în mod  oficial directiva înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al  Uniunii Europene. Aceasta va intra în vigoare la 20 de zile de la data  publicării. Țările Uniunii vor dispune apoi de 12 luni pentru a  transpune normele în legislația națională și de alte 12 luni după  sfârșitul perioadei de transpunere pentru a le aplica. Noile norme nu se  vor aplica produselor introduse pe piață înainte de data aplicării.

În ultimul deceniu, Parlamentul a solicitat  în repetate rânduri introducerea unui încărcător comun. În pofida  eforturilor anterioare de a colabora cu companiile din sector pentru a  reduce numărul de încărcătoare mobile, măsurile luate voluntar nu au  reușit să producă rezultate concrete pentru consumatorii europeni. În  cele din urmă, Comisia Europeană a prezentat o propunere legislativă la 23 septembrie 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
3,29
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Thu
5
Fri
7
Sat
8
Sun
9
Mon
13
Arhivă Radio Chișinău