Paleta de presiuni din partea Rusiei asupra Republicii Moldova este tot mai mică, opinii

  • 07 Decembrie 2023 08:21
Paleta de presiuni din partea Rusiei asupra Republicii Moldova este tot mai mică, opinii

Embargo-ul aplicat de Moscova fructelor și legumelor din Republica Moldova este un răspuns la decizia Chișinăului de a se alătura sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei. O spune directorul executiv al Institutului pentru Politici Europene și Reforme, Iulian Groza. Potrivit expertului, interdicția vine în contextul protestului agricultorilor, astfel Rusia sperând că fermierii își vor intensifica presiunile asupra autorităților de la Chișinău, notează IPN.

De la 4 decembrie a intrat în vigoare embargo-ul Rusiei la importul fructelor și legumelor din Republica Moldova. Rosselhoznadzor susține că ar fi depistat în produsele moldovenești mai multe insecte dăunătoare – Grapholita molesta, Frankliniella occidentalis, Bactrocera dorsalis etc, interzise în statele Uniunii Economice Eurasiatice. Directorul IPRE, Iulian Groza, spune că producătorii moldoveni au acum opțiunea de a se reorienta spre piața Uniunii Europene, care a fost liberalizată.

„Paleta de presiuni din partea Federației Ruse asupra Republicii Moldova este tot mai mică. Este clar că este un embargo impus pentru a crește presiunea asupra țării noastre. Nu este exclus ca această mișcare are loc în contextul protestelor agricultorilor, ca ei să crească presiunea pe autorități. A fost măsură de răspuns la decizia Republicii Moldova de a se alinia la sancțiunile Uniunii Europene împotriva Federației Ruse. De fiecare dată când Rusia a impus aceste embargouri mai mult au de câștigat producătorii noștri care reușesc să-și reorienteze exporturile către o piață mult mai sigură, piața Uniunii Europene. Deja de un an Republica Moldova exportă pe piața UE fără cote. Piața UE a fost liberalizată”, a spus directorul executiv IPRE, Iulian Groza, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Ex-deputatul Iurie Reniță califică decizia Rusiei drept una politică și spune că experiența embargo-urilor anterioare a demonstrat că producătorii noștri se pot reorienta spre piețe mult mai predictibile și stabile.

„Este un gest de disperare și e cu atât mai penibil pentru că vine din partea unei țări uriașe. Este o diferență enormă între piața europeană care este o piață predictibilă, stabilă, profitabilă și piața rusească care este o piață eminamente politică. Acum în Uniunea Europeană nu mai există cote. Este responsabilitatea producătorilor și a autorităților să-i ajute, să meargă pe această piață stabilă. Rusia și din punct de vedere comercial, și din alte aspecte, este o chestiune care ține de trecut. Un trecut trist, marcat doar de șantaj în raport cu Republica Moldova ”, a spus ex-deputatul Iurie Reniță.

„În nicio țară, cu excepția Rusiei, nu au fost semnalate notificări asupra anumitor încălcări. Decizia autorităților rusești contravine principiilor fitosanitare internaționale și nu are la bază niciun argument real”. Astfel a reacționat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor la embargo-ul impus de Rusia fructelor și legumelor din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău