Palestinienii, pregătiți pentru negocieri directe cu Israelul

  • 30 Iunie 2020 10:36
Palestinienii, pregătiți pentru negocieri directe cu Israelul

Palestinienii sunt gata să reia negocierile directe cu israelienii și de asemenea să facă schimbări minore de frontieră, potrivit unei contrapropuneri la planul american pentru Orientul Mijlociu, consultată luni de France Presse, preluat de Agerpres.

Prim-ministrul palestinian Mohammed Shtayyeh a dezvăluit, la începutul lunii iunie, existența unei propuneri palestiniene - dar fără a oferi multe detalii - de a contracara planul administrației președintelui republican Donald Trump, care prevede anexarea unor părți din Cisiordania de către Israel și crearea unui stat palestinian demilitarizat pe un teritoriu fragmentat fără Ierusalimul de Est drept capitală.

Salutat de Israel, care urmează să voteze punerea sa în aplicare începând de miercuri, planul a fost respins categoric de palestinieni.

Într-un text înaintat Cvartetului (Uniunea Europeană, ONU, Rusia și Statele Unite), palestinienii se declară "pregătiți să reia negocierile bilaterale directe acolo unde s-au oprit".

"Nimeni nu are atât de mult interes ca palestinienii să ajungă la un acord de pace și nimeni nu pierde atât de mult ca palestinienii din lipsa păcii", se arată în textul de patru pagini, o copie a acestuia fiind obținută de AFP.

"Suntem pregătiți să avem statul nostru cu un număr limitat de arme și o forță de poliție puternică pentru a fi respectată legea și ordinea. Suntem pregătiți să acceptăm prezența unei terțe părți mandatate (de ONU) pentru a asigura respectarea acordului de pace privind securitatea și frontierele", a mai indicat Autoritatea Palestiniană, menționând NATO pentru "a conduce forțele internaționale".

Textul propune de asemenea "modificări minore ale frontierelor care să facă obiectul unui acord reciproc, pe baza frontierelor din 4 iunie 1967", data la care Israelul a început să ocupe Cisiordania.

Când a prezentat contrapropunerea la 9 iunie, Shtayyeh a precizat că transferul teritoriilor se va face "de la egal la egal" din punct de vedere al "dimensiunii și valorii".

În ceea ce privește statutul Ierusalimului, unul dintre obstacolele majore în reglementarea conflictului israeliano-palestinian, palestinienii și-au reiterat dorința de a face din partea de est a orașului, ocupată și anexată de Israel, capitala statului la care aspiră.

"Dacă Israelul declară anexarea în oricare parte a teritoriului palestinian, aceasta va însemna în mod necesar anularea tuturor acordurilor semnate", avertizează documentul în încheiere.

Potrivit France Presse, pe lângă coloniile sale, Israelul dorește să anexeze Valea Iordanului, o câmpie cu un rol esențial pentru agricultură ce reprezintă 30% din Cisiordania.

Peste 2,8 milioane de palestinieni trăiesc în Cisiordania, unde locuiesc aproximativ 450.000 de israelieni în colonii considerate ilegale în conformitate cu dreptul internațional, notează AFP. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău