Palatul Buckingham anunță programul celor patru zile de festivități dedicate Jubileului de Platină al Elisabetei a II-a

  • 10 Ianuarie 2022 18:10
Palatul Buckingham anunță programul celor patru zile de festivități dedicate Jubileului de Platină al Elisabetei a II-a

Palatul Buckingham a dezvăluit programul complet al evenimentelor organizate cu prilejul celebrării Jubileului de Platină al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care marchează 70 de ani de la urcarea pe tronul țării a suveranei britanice, informează luni DPA.

Celebrările vor include deschiderea pentru public a domeniilor private ale reginei în vârstă de 95 de ani, precum și un concert cu vedete în fața Palatului Buckingham din Londra, notează Agerpres.

Nu este clar care sunt evenimentele la care regina Elisabeta a II-a va asista sau va participa, având în vedere că medicii i-au recomandat odihnă după ce în octombrie anul trecut suverana a petrecut o noapte în spital pentru investigații preliminare nespecificate.

Cele mai multe dintre sarcinile din cadrul Jubileului vor fi repartizate altor membri ai familiei regale, printre care prințul William și soția sa, Kate, precum și ducesa de Cornwall.

În mod obișnuit, regina aniversează urcarea pe tron în mod privat la reședința sa de la Sandringham.

Festivitățile dedicate Jubileului au început de luni, odată cu lansarea unei competiții de rețete pentru pudding - Platinum Pudding Competition -, organizată de magazinul londonez Fortnum&Mason, ce își propune descoperirea unui preparat care să fie dedicat domniei Elisabetei a II-a. Rețetele vor fi apreciate de un comitet de experți, din care va face parte și Mary Berry, cunoscută grație emisiunii culinare ''Great British Bake Off''.

Organizatorii evenimentului speră că ecourile sale vor fi de durată, similar inițiativei Green Canopy, care invită oamenii să planteze un copac în cinstea reginei Elisabeta a II-a.

În perioada 12-15 mai, peste 500 de cai și 1.000 de artiști vor lua parte la un spectacol ecvestru pe domeniul Castelului Windsor, care va spune povestea celor 70 de ani de domnie a suveranei britanice.

Ceremoniile vor continua pe parcursul anului, iar joi, 2 iunie, prima zi dintr-un weekend special de patru zile dedicat Jubileului, va avea loc parada ''Trooping the Colour'', în cinstea zilei de naștere a reginei, la Horse Guards Parade.

În aceeași zi, în Regatul Unit, Insulele Canalului, Insula Man și în teritoriile britanice de peste mări se vor aprinde simultan felinare dedicate Jubileului.

Vineri, 3 iunie, un serviciu religios în semn de recunoștință pentru domnia suveranei va fi oficiat la Catedrala St Paul, urmat, pe 4 iunie, de Platinum Party At The Palace, un spectacol la care vor lua parte numeroase vedete.

Numele artiștilor participanți nu au fost dezvăluite încă, dar este vorba despre nume mari din industria de divertisment.

Un prânz festiv - Big Jubilee Lunch -, celebrat pe întreg teritoriul țării, va avea loc sâmbătă, 5 iunie, în ultima din cele patru zile de festivități.

În perioada weekendului prelungit, reședințele de la Sandringham și Balmoral își vor deschide porțile rezidenților și vizitatorilor care vor dori să se alăture celebrărilor.

Artiști, dansatori, muzicieni, personal militar, angajați din domenii esențiale și voluntari vor spune povestea domniei reginei în cadrul evenimentului Platinum Jubilee Pageant, care va include River Of Hope - o paradă din 200 de steaguri din mătase plimbate de-a lungul bulevardului The Mall.

Elevi de pe tot teritoriul țării au fost invitați să creeze imagini care să vorbească despre speranțele lor pentru planetă în următorii 70 de ani, iar o parte dintre aceste desene vor fi imprimate pe steaguri.

Începând cu luna iulie, trei expoziții marcând urcarea pe tron, încoronarea și jubileele vor fi organizate la rezidențele regale oficiale. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău