Pakistanul construiește un gard de-a lungul frontierei cu Afganistanul

  • 19 Octombrie 2017 10:24
Pakistanul construiește un gard de-a lungul frontierei cu Afganistanul

Pakistanul a început să construiască un gard de-a lungul frontierei sale extrem de nesigure cu Afganistanul, în cadrul luptei împotriva grupărilor extremiste prezente în regiune, informează Agerpres.

Puternica armată pakistaneză a condus miercuri un grup de jurnaliști străini într-o rară vizită la frontieră, pentru a prezenta progresele înregistrate din luna martie, când a fost anunțată construcția gardului.

Înalt de circa trei metri și întărit cu sârmă ghimpată, gardul se întinde în prezent pe mai multe segmente și pe o lungime de circa 43 de kilometri, în zonele tribale montane din Waziristanul de Nord și Waziristanul de Sud. El este menit să împiedice grupările armate precum talibanii sau Al-Qaida să circule liber între cele două țări, cum o făceau în ultimii ani spre nemulțumirea SUA.

Construirea gardului reprezintă 'o schimbare istorică' în ceea ce privește controlul la frontieră, a declarat un reprezentant de rang înalt de la punctul de trecere Hamza din Angoor Adda, în Waziristanul de Sud. 'Din decembrie 2018, nu va exista niciun centimetru de frontieră internațională care să nu fie supravegheat', a dat asigurări acest responsabil.

În afară de militarii desfășurați pe colinele din jur pentru a supraveghea cealaltă parte de liniei de demarcație, armata pakistaneză folosește și camere montate pe gard, care rămâne iluminat în timpul nopții datorită panourilor solare.

Pakistanul și Afganistanul sunt separate de linia Durand, o frontieră de 2.400 de kilometri trasată de britanici în 1896 și contestată de Kabul. Cele două țări se acuză reciproc de găzduirea unor sanctuare ale insurgenților pe teritoriul lor, de unde sunt planificate atacuri sângeroase. Frontiera este, de asemenea, scenă pentru diverse traficuri ilegale.

Populațiile paștune locale nu-i acordau în mod tradițional prea multă importanță, dovadă numărul de sate construite de-a lungul acestei linii, cu case care au uneori o ușă în Pakistan și alta în Afganistan. Controalele la această frontieră erau aproape inexistente, până la o recentă întărire decisă de Pakistan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer fragmentat
Umiditate:49 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău