Pakistan: Mii de protestatari s-au strâns la Islamabad pentru a cere demisia premierului Imran Khan

  • 01 Noiembrie 2019 10:31
Pakistan: Mii de protestatari s-au strâns la Islamabad pentru a cere demisia premierului Imran Khan

Mii de activiști ai partidelor de opoziție din Pakistan s-au adunat vineri în capitala Islamabad în scopul de a-l forța pe premierul Imran Khan să demisioneze, informează dpa, preluat de Agerpres.

Protestul este condus de liderul islamic Maulana Fazlur Rehman, iar majoritatea protestatarilor sunt din partidul lui Jamiat Ulama-e-Islam, de dreapta.

Rehman și susținătorii săi și-au început marșul de protest duminica trecută în orașul Karachi din sudul Pakistanului și au parcurs aproape 2.000 de kilometri pentru a ajunge joi după miezul nopții la Islamabad.

Alte grupări ale opoziției, printre care cea a fostului președinte Asif Ali Zardari și a fostului premier Nawaz Sharif, s-au alăturat protestelor, sporind presiunea asupra lui Khan.

Rehman, un lider religios în vârstă de 66 de ani de la influenta școală Deobandi, care predă islamul sunit strict, îi cere lui Khan să demisioneze pe fondul protestelor a sute de mii de oameni. "Mergem la Islamabad ca să dăm jos un guvern ilegitim", a declarat Rehman joi la o manifestație desfășurată într-un oraș lângă Islamabad.

Partidele de opoziție susțin că alegerile naționale de anul trecut ce l-au adus pe Khan la putere au fost organizate sub influența armatei și au fost fraudate pentru a instala un guvern preferat de generalii armatei.

Armata a condus Pakistanul mai mult de jumătate din existența acestei țări, după ce acest stat a devenit independent de Marea Britanie, în 1947. Generalii sunt acuzați că manevrează din spatele scenei pentru a destabiliza guvernele civile atunci când ei nu sunt la putere.

"Vrem să dăm jos un guvern care îndeplinește ordinele armatei", a spus purtătorul de cuvânt al lui Rehman, Ghafoor Haideri.

Pakistanul are o istorie politică agitată dat fiind conflictul de durată dintre armată și liderii civili. În 70 de ani, niciun premier al Pakistanului nu și-a dus mandatul la bun sfârșit. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău