Pădurea amazoniană devine o sursă de CO2 (studiu)

  • 15 Iulie 2021 15:00
Pădurea amazoniană devine o sursă de CO2 (studiu)

Din cauza schimbărilor climatice și a defrișărilor, o mare parte din bazinul Amazoniei emite acum CO2, în loc să absoarbă, o transformare majoră pentru acest ecosistem crucial în limitarea încălzirii globale, potrivit unui studiu publicat miercuri, informează AFP.

Pe baza a sute de probe de aer colectate la diferite altitudini în ultimul deceniu, studiul publicat în revista Nature arată că, în special, partea sud-estică a Amazoniei a devenit o sursă de CO2, gazul responsabil pentru încălzirea globală.

În ultimii 50 de ani, plantele și solurile au absorbit peste un sfert din emisiile de CO2, chiar și atunci când aceste emisii au crescut cu 50%.

Așadar, dacă Amazonia - care găzduiește jumătate din pădurile tropicale deosebit de eficiente în absorbția acestui carbon și care stochează 450 de miliarde de tone de CO2 în copacii și solurile sale - devine o sursă constantă de CO2, abordarea crizei climatice devine și mai dificilă.


Potrivit studiului, mai mulți factori sunt responsabili pentru această evoluție.

"Defrișările și degradarea pădurilor reduc capacitatea Amazoniei de a absorbi carbonul", scriu autorii. Printre cauzele acestei degradări, pădurile au ars pentru a face loc creșterii animalelor și agriculturii.

Schimbările climatice sunt, de asemenea, un factor cheie: temperaturile din sezonul uscat au crescut cu aproape 3 grade Celsius în raport cu era preindustrială, de aproape trei ori mai mult decât media mondială.

Combinația tuturor acestor factori "pune la îndoială capacitatea pădurilor tropicale de a absorbi pe viitor volume mari de CO2 derivat din combustibili fosili", notează Scott Denning de la Universitatea din Colorado într-un comentariu publicat tot în Nature.


Această problemă îi îngrijorează demult pe oamenii de știință, însă datele provenite de la sateliți nu au reușit până acum să ofere până în prezent răspuns complet, în special din cauza norilor de deasupra regiunii.

Pentru a rezolva problema, echipa de cercetători brazilieni a colectat 600 de eșantioane de CO2 și de monoxid de carbon între 2010 și 2018 la altitudini de până la 4,5 km deasupra solului.

Conform descoperirilor lor, partea de nord-vest a Amazonului este în echilibru, absorbind atât de mult CO2 pe cât emite în atmosferă. Dar estul, mai ales în sezonul uscat, devine o sursă netă de CO2.

Alături de topirea calotelor de gheață, dezghețarea permafrostului și dispariția recifelor de corali, declinul pădurii tropicale amazoniene se numără printre "punctele critice" identificate de oamenii de știință ca elemente-cheie a căror modificare substanțială ar putea duce sistemul climatic spre o schimbare dramatică și iremediabilă.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău