Păcura din rezerva de stat, distribuită pe ascuns (Adevărul)

  • 20 Decembrie 2013 09:54
Păcura din rezerva de stat, distribuită pe ascuns (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 20 DECEMBRIE

În Timpul, jurnalistul Marin Basarab scrie că ar vrea să lase în 2013 toți politicienii, funcționarii, medicii, judecătorii și polițiștii corupți, Transnistria cu toți liderii-marionete, marșurile și întrunirile politice. Toate mitingurile șovine și extremiste, toate reacțiile antisemite și habotnice trebuie să rămână în trecut, mai scrie autorul, care adaugă că ar vrea să vadă o țară de moldoveni liberi în 2014, lipsiți de complexe, frustrări și xenofobie, ar vrea ca 2014 să fie anul în care moldovenii vor citi cărți în loc de ziare și vor privi filme în loc de talk-show-uri.

Comentând situația din țara vecină, George Damian scrie în Timpul că aventura dintre Ucraina și Uniunea Europeană din ultimele săptămâni va fi un exemplu de manual despre cum nu trebuie să negociezi cu acest bloc continental. Totodată autorul atenționează că la Moscova cu siguranță există mulți care gândesc „dacă am reușit cu Ucraina, de ce nu am putea reuși cu Republica Moldova?”. Iar asta înseamnă presiuni în creștere în cursul anului ce vine, în condițiile în care și Ucraina nu își va dori cu niciun preț un succes al Chișinăului.

Sociologul Lilian Negură observă în Jurnal de Chișinău că Parlamentul din Republica Moldova este ocupat la fiecare ciclu electoral de alți actori, spre deosebire de parlamentele din democrațiile vechi, unde aceleași partide asigură alternanța la putere. Cine își mai amintește astăzi de partidele care altădată ne decideau soarta în Parlament: PPCD, PFD, Unitate-Edinstvo, PDAM, Convenția Democrată, etc.? Multe partide s-au destrămat în urma deciziilor proaste ale liderului autoritar. Autorul găsește o explicație a acestui fenomen în cultura totalitară profund înrădăcinată în practicile liderilor politici din Republica Moldova. Ea este cu atât mai greu de schimbat cu cât reflectă o anumită complicitate a întregului partid la reproducerea ei. Liderii sunt într-un fel încurajați de anturajul lor datorită avantajelor și privilegiilor distribuite în funcție de loialitatea și adaptabilitatea la sistem.

În Jurnal de Chișinău mai găsim un articol descrie strategiile aplicate de proxeneți privind traficarea tinerelor din Republica Moldova.

Păcura din rezerva de stat, distribuită pe ascuns. Adevărul relevă că Fabrica de zahăr din Dondușeni primește combustibil din rezerva strategică a statului, deși nu există încă o decizie corespunzătoare de Guvern și nu a fost organizată o licitație.

Bani, tupeu și pile-n Parlament - aceasta pare a fi rețeta succesului pusă în aplicare de frații Andrei și Victor Toacă, în aparență niște tineri oameni de afaceri obișnuiți, care au reușit să arendeze zeci de hectare de pădure și să-și ridice vile la marginea Chișinăului. În realitate, aceștia sunt doar un paravan pentru funcționarii de rang înalt și pentru deputații din Legislativ, mai dezvălui cotidianul Adevărul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău