Pacienții Institutului Mamei și Copilului își vor putea consulta online fișele medicale

  • 23 Noiembrie 2018 11:57
Pacienții Institutului Mamei și Copilului își vor putea consulta online fișele medicale

Sistemul informațional al Institutului Mamei și Copilului va fi unificat și optimizat, iar pacienții vor avea acces la fișa medicală electronică, inclusiv din afara instituției. Va fi posibil datorită unei colaborări moldo-române.

Solicitat de IPN, Sergiu Gladun, directorul instituției medicale, a spus că, în data de 22 noiembrie, s-a semnat prelungirea acordului de colaborare cu partea română, iar acest lucru înseamnă că în următorii trei ani se va lucra la crearea unui sistem informațional unificat al Institutului Mamei și Copilului, care le va integra pe cele existente.

„Noi avem soft pentru fișa electronică a pacientului, pentru comunicare cu Compania Națională de Asigurare în Medicină, pentru contabilitate, însă nu sunt compatibile între ele. Vom avea, în primul rând, lucrări pentru adaptarea softului pe care îl avem la noile cerințe”, a spus Sergiu Gladun.

Potrivit directorului, spitalul va fi dotat cu aparataj electronic de ultimă generație, servere care să stocheze informația electronică, imprimante, scanere, wi-fi, care vor fi aduse din România. Suma prevăzută pentru investiții este de până la trei milioane de euro. Compania care va executa lucrările, la fel,  este din România.

În urma optimizării sistemului electronic, pacienții vor avea acces la datele din fișa electronică, inclusiv din afara instituției, cu respectarea datelor cu caracter personal.

În cadrul acordului de colaborare moldo–român pentru modernizarea IMC, semnat în 2014, au fost renovate și utilate zece secții din cadrul instituției, trei dintre ele – cu echipament medical de ultimă generație. Au fost renovate și asigurate cu mobilier trei holuri, au fost reparate patru scări și două ascensoare. La fel, a fost modernizat un laborator de microbiologie și imunologie clinică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău