Pacienții care se tratează la domiciliu de COVID-19 vor beneficia de medicamente compensate

  • 14 Decembrie 2020 16:19
Pacienții care se tratează la domiciliu de COVID-19 vor beneficia de medicamente compensate

Pacienții care se tratează la domiciliu cu forme ușoare, moderate sau care se află în reabilitarea post COVID-19 vor beneficia de medicamente compensate. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale /MSMPS/ a anunțat că a operat modificări la Protocolul Clinic Național provizoriu și Protocolul clinic standardizat pentru medicii de familie „Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19)”, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor MSMPS, la fel, a fost extinsă și lista medicamentelor recomandate pentru tratamentul la domiciliu. Preparatele vor fi prescrise de medicul de familie în funcție de gravitatea infecției COVID-19 și de comorbiditățile pacientului.

Conform noilor modificări, vor fi incluși în tratament la domiciliu sub monitorizarea medicului de familie pacienții cu forme asimptomatice (adulții, inclusiv gravidele, copiii 0-18 ani), copiii mai mari de 7 ani, adulții, inclusiv gravidele, cu forme ușoare de COVID-19, fără factori de risc de deteriorare a stării generale (patologii asociate severe precum: boli cardiovasculare, BPOC, astm bronșic, diabet zaharat, stări de imunocompromisie, maladii oncologice) și adulții cu forme moderate de COVID-19, cu excepția gravidelor.

Astfel, pacienților asimptomatici nu li se recomandă tratament, celor simptomatici cu forme ușoare de boală rămâne în vigoare aceleași recomandări privind tratamentul la domiciliu, iar pacienților cu forme moderate li se va indica tratament la domiciliu cu prescrierea medicamentelor antivirale, antimicrobiene, dezagregante, anticoagulante, gastroprotectoare, vazoprotectoare, vitamine și suplimente alimentare.

În acest sens, a fost aprobată o listă suplimentară de medicamente pentru tratamentul în condiții de domiciliu, care vor fi compensate din Fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală, atât pentru persoanele asigurate cât și cele neasigurate.

Compensarea pentru copii este de 100%, iar pentru adulți este de 70%, totodată este asigurată compensarea integrală de 100% pentru cel puțin o denumire comercială din fiecare Denumire Comună Internațională.

Cu privire la testarea populației pentru detecția infecției COVID-19, a fost inclusă utilizarea testelor rapide de depistare a antigenului SARS CoV-2, în contextul ultimelor recomandări internaționale și apariției pe piața mondială a testelor rapide antigen de precizie și specificitate înaltă. Republica Moldova urmează să achiziționeze 300 mii de teste antigen, în cadrul proiectului Băncii Mondiale.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
3
Cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:6,17 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
7
Fri
10
Sat
3

Curs oficial BNM 02 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0442 -0.0678
USD 17.4749 0.0364
RON 4.3171 -0.0131
UAH 0.6238 -0.0000
RUB 0.2357 0.0025
Arhivă Radio Chișinău