Pachetul „Spor pentru Moldova”, susținut de Parlament. Bugetul de stat a fost rectificat pentru a include majorări salariale

  • 05 Octombrie 2023 13:29
Pachetul „Spor pentru Moldova”, susținut de Parlament. Bugetul de stat a fost rectificat pentru a include majorări salariale

Parlamentul, cu voturile majorității PAS, a votat în rectificări la bugetul de stat, pentru a pune în aplicare programul „Spor pentru Moldova”, anunțat de premierul Dorin Recean. Pachetul prevede majorarea salariilor și acordarea plăților unice pentru câteva categorii de bugetari, precum și finanțarea unor proiecte de dezvoltare. Deputații socialiști și comuniști au criticat proiectul de lege, subliniind că cifrele sunt dramatice, iar economia stagnează, transmite Radio Chișinău.

Proiectul cu privire la modificarea bugetului de stat a fost prezentat de la tribuna Parlamentului de premierul Dorin Recean. Rectificarea este necesară pentru a pune în aplicare programul „Spor pentru Moldova”, de care vor benefica 170 de mii de cetățeni, a spus prim-ministrul.

„Voi începe cu oamenii de teatru care vor beneficia de un spor cu 25% la salarii. Oamenii din sănătate vor avea un spor cu 15% în salarii. Sporul în educație se referă la plata unică de 5000 lei pentru toate cadrele didactice și 3000 de lei pentru cele non-didactice”, a declarat Dorin Recean.

De asemenea, o plată unică în valoare de 5000 de lei va fi oferită celor peste 10 mii de  polițiști și carabinieri. 500 de milioane de lei vor merge fi destinate pentru repararea drumurilor, implementarea proiectelor de dezvoltare a satelor și orașelor, precum și pentru acordarea sporurilor în agricultură. Totodată, alte peste 350 milioane de lei au fost alocate pentru acoperirea cheltuielilor pentru energia electrică și căldură, suportate de școli, grădinițe și spitale.

Deputații socialiști și comuniști nu au susținut respectivul proiect de lege. Inga Sibova a subliniat că cifrele în ceea ce privește veniturile și cheltuielile la bugetul de stat sunt dramatice, iar economia stagnează.

„În aceste condiții se petrec aceste modificări dramatice pe care le vedem acum în buget…Cu toate pârghiile pe care le aveți, nu ați făcut viața oamenilor mai bună. Și cifrele astăzi vorbesc că lucrurile în stat stau prost”, a spus Inga Sibova.

La rândul său, deputatul PAS i-a reproșat deputatei Inga Sibova că rectificarea bugetară respectivă este efectuată în condiții de criză, care se atestă nu doar în Rep. Moldova.

„Opoziția nu vede că lângă noi are loc cel mai mare război din Europa după 1945. Ei nu înțeleg că asta ne-a afectat și ne afectează enorm la creșterea substanțială a prețurilor, la scăderea investițiilor în afaceri și la descurajarea consumului din cauza incertitudinii și fricii. Nu doar noi suntem afectați. Întreaga Europă are probleme”.

Proiectul urmează a fi votat și în cea de-a doua lectură.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău