Pachetul de măsuri pentru susținerea economiei în contextul crizei COVID-19, aprobat de Parlament

  • 23 Aprilie 2020 16:55
Pachetul de măsuri pentru susținerea economiei în contextul crizei COVID-19, aprobat de Parlament

Parlamentul a aprobat astăzi în ambele lecturi pachetul de măsuri pentru susținerea economiei în contextul crizei provocate de răspândirea coronavirusului.

Inițiativa prevede, printre altele micșorarea TVA de la 20 la 15% pentru sectorul Horeca, facilități la contractarea creditelor de către agenții economici, returnarea impozitelor la achitarea salariilor, majorarea indemnizației pentru șomaj până la 2775 de lei și altele.

Opoziția pune la îndoială că măsurile propuse de Guvern ar fi unele pro-business, iar de subvenții ar beneficia companiile care deja o duc bine. Deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari susține că acțiunile guvernării lasă fără susținere businessul mic și mijlociu. El a declarat că fracțiunea Platformei DA nu susține acest proiect care e o risipă de bani, dacă nu este specificat clar cine beneficiază de ajutorul statului.

”S-a mers pe calea șomajului masiv, iar cele două programe de subvenționare sunt o dovadă a formulei clasice a unei guvernări ineficiente. Guvernarea lasă fără susținere businessul mic și mijlociu. Guvernul propune ajutor pentru baroni(…) din nou se va îmbogăți un grup îngust clientelar, iar Igor Dodon își va trage niște bani pentru campania electorală”, a declarat Alexandru Slusari.

Și deputatul Radu Marian, de la Partidul Acțiune și Solidaritate crede că aceste măsuri ale guvernări sunt mai degrabă un „pachet de ajutor pe timp de criză pentru prietenii președintelui”. El susține că micile afaceri mor, în timp ce se găsesc bani pentru havuzuri.

”Am propus subvenționarea șomajului de bază cu 75 % din salariul de bază pentru acele afaceri care au fost nevoiți să-și suspende activitatea și un fond de garantare în valoare de două miliarde de lei. R. Moldova se pare că lasă micii antreprenori să moară. De ce sunt bani pentru memoriale, havuzuri, dar pentru salarii nu aveți bani?”, a spus Radu Marian.

Potrivit deputatului grupului „Pro Moldova”, Vladimir Cebotari, inițiativele propuse de guvern reprezintă mai degrabă un pachet de măsuri care vine să conserve de banii publici și care nu răspunde provocărilor actuale.

Reprezentanții Partidului Democrat consideră că ar fi nevoie de mai multe acțiuni pentru a-i susține pe oamenii de afaceri, însă după cum a declarat deputata Ludmila Guzun posibilitățile financiare ale R. Moldova nu sunt foarte mari.

Iar deputatul PSRM Petru Burduja consideră măsurile propuse de Guvern ca fiind necesare și a criticat opoziția pentru atitudinea sa față de acestea:

”Probabil fiecare dintre noi își dorește mai multe pentru mediul de afaceri, dar avem anumite capacități financiare. Responsabilitatea de redresare a situației trebuie să ne o asumăm cu toții. Nu e suficient ce s-a propus, ne-am fi dorit mai mult suport pentru economia națională.”, a spus Petru Burduja.

Anterior, opoziția și unii experți au criticat unele prevederi din acest proiect, care nu ar avea nimic cu starea de urgență, dar ar promova interese economice ale unor cercuri afiliate guvernării.

Amintim că o inițiativă similară, pe care Executivul își angajase răspunderea, a fost anulată de Curtea Constituțională din cauza unor încălcări de procedură.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău