PAC II oferă granturi pentru companiile exportatoare

  • 13 Aprilie 2016 16:46
PAC II oferă granturi pentru companiile exportatoare

Unitatea de Implementare a Proiectului Ameliorarea Competitivității a aprobat spre finanțare alte 7 dosare de dezvoltare a afacerilor orientate la export.

Companiile vor beneficia de asistență financiară nerambursabilă pentru a-și spori competitivitatea pe piețele externe de desfacere. Printre beneficiarii proiectului se numără producători de textile, uleiuri vegetale, ceaiuri, de produse electronice și mecanice, precum și servicii și tehnologii informaționale, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al echipei proiectului, unul dintre aceștia este producătorul de uleiuri „Azamet Grup”, care intenționează să exporte o serie de produse noi, cum ar fi pâinea, inclusiv fără gluten, cu adaos de făină din semințe de struguri sau făină din semințe de cânepă. La fel, este vorba despre paste din aceleași ingrediente, precum și lapte de cânepă fără conținut de lactoză. În acest sens, compania a aplicat pentru finanțarea serviciilor de elaborare a fișelor tehnologice pentru noile produse, a unei strategii de marketing, precum și dezvoltarea instrumentelor de marketing a acestora – mărci comerciale, broșuri și cataloage, site web.

Un alt beneficiar este compania „Ritlabs”, dezvoltatorul renumitului client poștal „The Bat”, utilizat de clienți din mai multe țări. Întreprinderea va beneficia de consultanță în elaborarea strategiei de dezvoltare pe termen mediu, auditarea proceselor interne ale companiei și analiza pieței regionale și internaționale de servicii de mailing.

Compania „Vintoia-Exim” din Nisporeni va primi un grant pentru dezvoltarea unor linii noi de produse din fructe uscate și rehidrate, în special prune, vișine, mere, pere și tomate, care vor fi exportate pe piețele Uniunii Europene și CSI. Vor fi elaborate politicile de produs, de preț și de promovare, începând de la ambalaj și terminând cu organizarea participării la o serie de expoziții specializate.

Ceaiurile moldovenești din plante vor ajunge pe mesele consumatorilor din Turcia Namibia și Belarus. Societatea comercială „Doctor-Farm” produce o gamă de 40 de tipuri de ceaiuri cu adaosuri din plante și intenționează să exporte pentru prima dată cu sprijinul PAC II.

Directorul PAC II, Aureliu Casian, îi îndeamnă și pe alți producători moldoveni să aplice la proiect pentru a beneficia de finanțare nerambursabilă, dar și pentru a-și dezvolta afacerile și a intra pe piețele externe de desfacere.

PAC II oferă granturi în valoare de până la 200 de mii de lei. De susținere financiară pot beneficia IMM-urile din țară care vor să exporte. Banii sunt oferiți pentru servicii de consultanță. De la lansarea PAC II au fost aprobate spre finanțare 14 dosare, alte 3 sunt în proces de evaluare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău