Ovidiu Nahoi: Kremlinul vede în R. Moldova o verigă slabă a Occidentului și încearcă să lovească în spatele frontului. În plan opus, avem o susținere tot mai puternică din partea SUA
-
15 Martie 2023 18:07
Statele Unite văd în România un interlocutor important în apărarea și susținerea Rep. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Federației Ruse, susține jurnalistul și analistul politic de la București, Ovidiu Nahoi, într-un comentariu pentru Radio Chișinău.
Din scurgerea de informații din culisele administrației prezidențiale de la Kremlin, publicate de RISE Moldova, Rusia vede Rep. Moldova ca o verigă slabă a Occidentului, o țintă de lovit în spatele frontului, constată Ovidiu Nahoi:
„Rep. Moldova nu are garanțiile de securitate ale unui membru NATO, nu este nici membră a Uniunii Europene. Deci, Kremlinul o vede mai slabă, o țară mai mică, cu problemele ei și atunci încearcă să lovească acolo, în spatele frontului
Ceea ce se întâmplă în plan opus, avem declarații tot mai puternice de susținere din partea Statelor Unite.
A fost ieri dezbaterea din partea Parlamentului European la care s-a manifestat susținerea față de Rep. Moldova. România susține foarte mult Rep. Moldova și aici vorbim de fapte. Vorbim de susținerea în timpul crizei energetice, vaccinurile din perioada covid, programele de legare a Rep. Moldova la conductele de gaz pentru a o scoate de sub dependența față de Rusia. Sumele mari care vin de la Uniunea Europeană, susținerea strategică a Statelor Unite toate fac parte dintr-un pachet, într-o conjunctură foarte complicată, după cum reiese și din documentele apărute astăzi”, a spus Ovidiu Nahoi.
Comentând vizita în România și Rep. Moldova a adjunctului principal al asistentului secretarului de stat american, Dereck Hogan, analistul din România constată că pe fundalul intensificării reacțiilor de la Moscova, tonul și hotărârea occidentului vizavi de Rep. Moldova au crescut foarte mult.
„România este demult un interlocutor important, ca să nu spun privilegiat al Statelor Unite în regiunea Mării Negre. Și este cumva normal ca SUA să folosească influenta României în zonă și pentru a ajuta Rep. Moldova. Este un lucru bine-cunoscut deja în România. România și Statele Unite au un parteneriat strategic. Există aici facilități militare americane. Normal că dacă vine vorba de apărarea suveranității Rep. Moldova și protejarea drumului Rep. Moldova spre occident Statele Unite să aibă un interlocutor în România care cunoaște mai bine zona și are o experiență în ajutorarea Moldovei”, constată Ovidiu Nahoi.