Ouăle și carnea de pasăre din Moldova nu vor ajunge în UE nici în acest an (Mold-Street)
-
16 Martie 2019 15:52
Obținerea de către Republica Moldova a dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne și ouă de pasăre categoria B rămâne deocamdată un obiectiv și o promisiune, cu șanse minime de realizare și în acest an.
Ministrul Economiei și Infrastructurii anunță că pentru a fi eligibilă în exportul produselor de origine animalieră, Republica Moldova trebuie să treacă cu succes misiunea de audit a DG-Sante, care însă este preconizată pentru luna septembrie a anului curent, îndeplinind o serie de condiții de bază, menționează Mold-Street.com
Cinci ani de promisiuni
„Am stabilit împreună cu ANSA o serie de acțiuni care urmează a fi realizate în termen de o săptămână. Astfel, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor urmează să prezinte informații complete privind acreditarea laboratoarelor la standardul internațional ISO 17025 și pregătirea operatorilor naționali din domeniul fabricării produselor de origine animalieră”, a declarat Chiril Gaburici, în cadrul unei ședințe.
Anterior Autoritățile de la Chișinău au mai anunțat de câteva ori că în scurt timp Republica Moldova va obține dreptul de a exporta în UE carne și ouă de pasăre categoria B, dar anul trecut s-a constatat că din 2014 situația nu s-a schimbat semnificativ.
"Deși am avut tot sprijinul partenerilor europeni, de abia în acest an ne apropiem în mod real de îndeplinirea criteriilor stabilite de UE pentru a obține dreptul de a exporta produse avicole", declara în septembrie 2018, vicepremierul Iurie Leancă.
Foaie și parcurs
ANSA a elaborat și o Foaie de parcurs pentru obținerea acestui drept, care a fost prezentată și la Bruxelles Comisiei Europene în cadrul reuniunii Sub-Comitetului pentru Probleme Sanitare și Fitosanitare Republica Moldova-Uniunea Europeană din 12-13 iulie 2018.
Documentul presupune acțiuni complexe cum ar fi: armonizarea cadrului legislativ național la normele și standardele europene în domeniu; modernizarea și acreditarea laboratoarelor naționale de referință în domeniul sănătății animale și al siguranței alimentelor, instruirea specialiștilor; conformitatea operatorilor din industrial avicolă la standardele de calitate și siguranță; dezvoltarea capacităților inspectorilor ANSA de a efectua eficient controalele; capacitatea instituțională de a detecta prompt bolile animalelor și de a preveni răspândirea acestora etc.
Pe de altă parte nici producătorii din Moldova nu prea sunt gata să exporte carne și ouă de pasăre în UE, pentru că trebuie să investească sume mari în modernizarea infrastructurii, inclusiv laboratoare și întreprinderi ce ar corespunde standardelor.