Otrăvirea lui Navalnîi nu poate rămâne nepedepsită, avertizează mai mulți miniștri de externe din UE

  • 12 Octombrie 2020 13:56
Otrăvirea lui Navalnîi nu poate rămâne nepedepsită, avertizează mai mulți miniștri de externe din UE

Otrăvirea disidentului rus Aleksei Navalnîi nu poate rămâne fără un răspuns, au avertizat luni mai mulți miniștri de externe din Uniunea Europeană, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) de la Luxemburg, transmite dpa, preluat de AGERPRES.

Șeful diplomației germane Heiko Maas, care este și reprezentantul președinției Consiliului UE, care împreună cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian a propus săptămâna trecută noi restricții contra Rusiei, a afirmat că ''acum este clar, obiectiv vorbind, că există o încălcare a Convenției privind armele chimice, una care nu poate rămâne fără consecințe''.

În lumina concluziilor Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) conform cărora a fost folosit agentul neurotoxic Noviciok, ministrul de externe român Bogdan Aurescu a afirmat că ''este timpul potrivit pentru adoptarea rapidă a unor sancțiuni''.

''Și, așa cum poate vă amintiți, chiar înainte de reuniunea Consiliului Afaceri Externe din 21 septembrie, România, alături de Polonia, de Danemarca și de statele baltice, au cerut sancțiuni, dacă Rusia nu desfășoară o anchetă corectă, imparțială, transparentă și cuprinzătoare cu privire la otrăvire și dacă Rusia nu cooperează cu OIAC'', a spus Aurescu, potrivit Ministerului Afacerilor Externe român.

Potrivit ministrului român, numeroase state membre sprijină adoptarea unor sancțiuni contra Rusiei.

La rândul său, ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto a spus că este ''foarte important'' ca în reuniunea CAE de luni să se ajungă la un punct de vedere comun în cazul Navalnîi.

Aleksei Navalnîi, cunoscut pentru anchetele sale anticorupție ce vizau elita politică rusă, s-a simțit rău pe 20 august în timp ce se întorcea cu o cursă aviatică din orașul Tomsk spre Moscova și a fost internat de urgență la Omsk, un alt oraș din Siberia, înainte de a fi evacuat spre Berlin, după lungi dispute între susținătorii săi și medicii ruși.

În Germania s-a ajuns la concluzia că în cazul lui Aleksei Navalnîi a fost vorba despre o otrăvire cu Noviciok, o substanță neurotoxică dezvoltată de fosta Uniune Sovietică în scopuri militare.

Moscova a respins această posibilitate, în pofida concluziilor în acest sens ale unor laboratoare din Germania, Franța și Suedia.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău