Otrăvirea lui Navalnîi: Germania și partenerii din UE vor conveni în următoarele zile asupra unui răspuns comun

  • 07 Octombrie 2020 15:25
Otrăvirea lui Navalnîi: Germania și partenerii din UE vor conveni în următoarele zile asupra unui răspuns comun

Germania și partenerii săi din cadrul Uniunii Europene (UE) vor conveni în următoarele zile asupra unui răspuns comun la otrăvirea în Rusia a principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, cu agent neurotoxic din familia Noviciok, a declarat miercuri ministrul de externe german Heiko Maas, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului UE, informează Reuters, preluat de Agerpres.

"Aceasta este o încălcare serioasă a drepturilor civice comisă cu (utilizarea unui) agent neurotoxic chimic și noi credem cu tărie că acest fapt nu poate rămâne fără consecințe", a subliniat Maas în fața parlamentarilor la Berlin, unde Aleksei Navalnîi se află la tratament.

"De aceea, noi vom coordona un răspuns comun cu partenerii noștri din cadrul Uniunii Europene - și de asemenea cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) - în următoarele câteva zile", a adăugat el.

Problema sancțiunilor împotriva Rusiei a fost relansată după anunțul de marți al OIAC potrivit căruia o substanță de tip Noviciok a fost găsită în organismul activistului rus.

Trei laboratoare europene stabiliseră deja că Navalnîi a fost victima unei otrăviri cu agent neurotoxic de genul celor produși de cercetătorii militari din fosta Uniune Sovietică.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost spitalizat la Berlin după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion, în Siberia, în 20 august. El a fost externat în 23 septembrie și intenționează să se refacă în Germania. Moscova a respins ipoteza otrăvirii cu Noviciok.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău