OTP Group a cumpărat 96,69% din acțiunile Mobiasbancă

  • 22 Iulie 2019 19:34
OTP Group a cumpărat 96,69% din acțiunile Mobiasbancă

OTP Group (Ungaria) a cumpărat de la grupul financiar Societe Generale (Franța) 96,69% din acțiunile Mobiasbancă. Potrivit agenției INFOTAG, tranzacția de vânzare-cumpărare a celor 9 669 155 acțiuni ale Mobiasbancă a fost înregistrată luni pe piața reglementată a Moldovei.

Acțiunile Mobiasbancă cu valoarea nominală de 10 lei au fost vândute la prețul de 152,57 lei per acțiune. Operațiunea a fost efectuată prin două tranzacții, în urma cărora Groupe Societe Generale a vândut activele din Moldova pentru suma de 1,47 miliarde de lei (74,7 milioane euro). Multiplicatorul de capital al acțiunilor Mobiasbanca a fost de 0,86. Acest coeficient este mult mai mare comparativ cu vânzarea pachetelor mari de acțiuni a două bănci sistemice din RM - Moldova Agroindbank și Moldindconbank, în pofida faptului că cotele lor de piață o depășesc pe cea a Mobiasbancă, transmite INFOTAG.

Conform legislației Moldovei, OTP Group urmează în curând să facă o ofertă celorlalți acționari mici ai Mobiasbancă, care dețin mai puțin de 4% din acțiuni, pentru achiziționarea hârtiilor de valoare. 

Anterior, președintele Mobiasbancă, Antoine Gabizon, a declarat că grupul ungar OTP, care este un jucător de talie europeană ce corespunde standardelor internaționale de guvernanță și conformitate, dispune de toate instrumentele necesare pentru a ridica Mobiasbancă la un nou nivel.

"OTP este un grup financiar foarte solid și profitabil. Este probabil una dintre cele mai profitabile structuri financiare din regiune. Grupul se dezvoltă foarte rapid, atât organic cât și prin intermediul achizițiilor, inclusiv de la Societe Generale. Este un grup financiar focusat de dezvoltarea regională care în scurt timp va fi prezent în 11 țări din Europa Centrală și de Est. Viziunile noi ale OTP Group și ambițiile sale puternice, precum și baza solidă a Mobiasbancă pe piața moldovenească vor avea un impact pozitiv asupra deservirii clienților băncii, care vor beneficia de servicii de calitate", a remarcat bancherul.

INFOTAG precizează: În 2018, portofoliul de credite al Mobiasbancă a crescut cu peste 11%. Cota de piață a băncii a crescut de la 14,5% la 15,2%. Profitul net s-a apropiat de 300 milioane de lei. Rentabilitatea capitalului propriu (ROE) a fost de 19%. La 30 iunie 2019, capitalul băncii a ajuns la 1,77 miliarde de lei.

OTP Group este un grup bancar din Ungaria, care activează în domeniile financiar, asigurări, investiții și afaceri bancare. Grupul este numit unul dintre "principalii furnizori de servicii financiare în Europa Centrală și de Est".

De serviciile OTP Group beneficiază peste 13 mil. de persoane și corporații. Produsele sale bancare sunt disponibile în 1400 de sucursale și 3900 de bancomate, precum și online în nouă țări din Europa Centrală și de Est. Grupul are peste 41 de mii de angajați. Grupul are la bază OTP Bank - cea mai mare bancă din Ungaria, cu o cotă de piață de 25,6%. Banca ocupă locul 952 în lista celor mai mari companii publice la nivel global în 2018, cu venituri de 4 miliarde de dolari, cu un profit net de 1 miliard de dolari. (locul 788), active de 51 miliarde de dolari (locul 586) și o capitalizare de piață de 10,9 miliarde de dolari.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău