Oțet sau lămâie - metode incredibile de contracepție folosite încă de unele femei din R.Moldova, potrivit UNFPA

  • 29 Iulie 2018 16:41
Oțet sau lămâie - metode incredibile de contracepție folosite încă de unele femei din R.Moldova, potrivit UNFPA

Republica Moldova figurează printre statele în care se practică încă metode periculoase de contracepție, potrivit unui recent raport al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), care constată că dreptul femeilor de a decide dacă și când vor să nască este încălcat în multe dintre țările lumii.

Astfel, UNFPA a documentat 20 de exemple de metode de contracepție periculoase, practicate până în prezent, pe care le-a prezentat detaliat, pentru a explica ce efecte ar putea avea asupra sănătății femeilor și, la fel de important, de ce nu sunt eficiente pentru a preveni o sarcină nedorită, notează Sănătate INFO.

Republica Moldova apare în acest raport cu două exemple degradante.

„Multe femei încearcă să prevină sarcina prin introducerea sau ingerarea substanțelor chimice nocive. Lucrătorii din domeniul sănătății din Republica Moldova, Siria și Uzbekistan spun că unele femei aplică oțet de mere în vagin, înainte sau după actul sexual. Deși multe cazuri raportate sunt vechi de zeci de ani, practica este observată și astăzi”, menționează UNFPA.

Specialiștii atenționează că oțetul nu funcționează ca un contraceptiv, în schimb poate provoca un dezechilibru în balanța naturală bacteriană din vagin, ceea ce poate genera riscuri de infecții.

În mai multe țări, medicii au raportat că femeile au pus felii de lămâie sau suc de lămâie în vagin după un contact sexual. Acest lucru poate provoca iritații, disbacterioză și alte probleme.

„Am fost surprinsă, să nu spun șocată, când am aflat că o femeie folosea și continuă să folosească felii de lămâie în vagin după actul sexual”, a spus Ludmila Bologan, ginecolog din Republica Moldova.

UNFPA menționează și alte practici cu un fals efect contraceptiv, practicate în alte țări, cum ar fi combinațiile de coca-cola și aspirină sau lapte și iod, folosirea bureților de bucătărie sau a pungilor de plastic în loc de prezervativ, săriturile după actul sexual sau masajul abdominal.

Cu 50 de ani în urmă, liderii mondiali au recunoscut planificarea familială un drept al omului. Totuși, formele contraceptive sigure și fiabile rămân inaccesibile în cazul a sute de milioane de oameni. Folosirea unor metode ineficiente și chiar dăunătoare, bazate pe zvonuri și mituri, evidențiază necesitatea urgentă de a îmbunătăți accesul la informații despre o planificare familială modernă și de încredere, se menționează în raportul UNFPA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău