Oslo, cele mai scump loc din lume de unde să cumperi apă

  • 18 Martie 2021 16:09
Oslo, cele mai scump loc din lume de unde să cumperi apă Foto: (c) Jonathan Ernst / REUTERS

Capitala Norvegiei, Oslo, este orașul unde o sticlă de apă costă cel mai mult, fiind de aproape trei ori peste prețul mediu înregistrat în cele 120 de orașe analizate de Holidu, o aplicație care permite rezervarea cazării pentru vacanță, transmite Bloomberg.

Urmează apoi, în ordine, Tel Aviv, New York, Stockholm și Helsinki drept cele mai scumpe locuri de unde poți să cumperi o sticlă de apă de 500 de mililitri, arată studiul publicat joi.

Indexul prețului apei calculat de Holidu analizează și compară costul apei de la robinet și al apei îmbuteliate în 30 de orașe din SUA și 120 de orașe din întreaga lume, selectate în funcție de popularitatea lor în topul destinațiilor de vacanță.

Capitala Norvegiei ocupă prima poziție și când vine vorba de apa de la robinet, iar Los Angeles, Phoenix, San Francisco și San Diego se numără printre primele 20 cele mai costisitoare locuri din lume în ceea ce privește apa de la robinet.

Potrivit Holidu, în Oslo apa de la robinet este cu 212% mai scumpă decât media din cele 120 de orașe incluse în acest studiu iar apa îmbuteliată este cu 19% mai scumpă decât media.

"Aceste rezultate sunt o adevărată revelație atunci când ne gândim cât suntem dispuși să plătim pentru ceva ce luăm de bun, ca o necesitate de bază", a declarat directorul general de la Holidu, Johannes Siebers.

Schimbările climatice afectează calitatea și cantitatea de apă necesară pentru consumul de bază, în condițiile în care 2,2 miliarde persoane nu au acces la apă potabilă sigură, susținea ONU într-un raport publicat anul trecut.

Clasamentul elaborat de Holidu examinează atât apa de la robinet cât și apa îmbuteliată, analizând calitatea și costul diferitelor surse de apă din orașe, inclusiv prețul unei sticle de apă mărcile Evian, Perrier și al mărcii locale vândută de Coca-Cola Co.

"Consumul de apă îmbuteliată a explodat în ultimul deceniu și nu dă semne de încetinire. Se estimează că piața globală pentru apa îmbuteliată va ajunge la 307,6 miliarde de dolari în 2025", estimează Siebers.

Atena, Montreal și Roma se situează pe locuri fruntașe atunci când vine vorba de calitatea apei, însă prețurile pentru apa de la robinet sub sub media orașelor incluse în studiu. În Atena, de exemplu, calitatea apei are un scor de 94,2 puncte dintr-un total de 100 de puncte însă costul apei de la robinet este cu 34,5% sub prețul mediu.

Când vine vorba de calitatea apei, orașul Innsbruck, Austria, ocupă prima poziție, urmat de Helsinki, Viena și Oslo. Calitatea apei este cea mai slabă în Lagos, Nigeria, Karachi, Pakistan, și Dakar, Senegal.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău