OSDO: Circa 100 de persoane au evadat dintr-o tabără unde erau deținute rude ale luptătorilor SI

  • 13 Octombrie 2019 13:40
OSDO: Circa 100 de persoane au evadat dintr-o tabără unde erau deținute rude ale luptătorilor SI

Circa 100 de persoane - femei având legătură cu Statul Islamic și copii ai acestora - au evadat dintr-o tabără păzită de forțele de securitate sub comanda kurzilor sirieni în nordul Siriei, a anunțat duminică Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, cu sediul la Londra), informează Reuters și AFP, preluat de Agerpres.

Citând surse din tabăra de la Ain Issa, directorul OSDO, Rami Abdulrahman, a declarat că în interiorul taberei este o stare de anarhie. Potrivit OSDO, evadații ar fi cetățeni străini, însă organizația nu a fost în măsură să precizeze naționalitățile acestora.

Administrația sub control kurd din nordul Siriei anunțase anterior că unele rude ale luptătorilor grupării teroriste Stat Islamic au reușit să iasă din tabără după ce aceasta a fost bombardată de armata turcă și aliații săi sirieni. Un reprezentant al Forțelor Democrate Siriene, (FDS), principala coaliție a combatanților kurzi și arabi care controlează vaste regiuni în nordul și nord-estul Siriei, a declarat că nu au detalii despre situația de la respectiva tabără.

"Peste o sută de persoane, femei și copii", au fugit din tabăra din Ain Issa, a declarat pentru AFP sub acoperirea anonimatului un reprezentant al taberei.

"Asaltul militar brutal condus de Turcia și mercenarii săi se desfășoară în apropierea taberei din Ain Issa, unde se află mii (de membri) de familii ale SI. Unii au reușit să evadeze după ce bombardamentele au vizat tabăra", a anunțat la rândul său, într-un comunicat, administrația autonomă kurdă.

Adresându-se ONU, dar și coaliției internaționale împotriva SI, condusă de Washington, autoritățile kurde au cerut "o intervenție rapidă pentru a împiedica o catastrofă ale cărei consecințe nu se vor limita doar la Siria".

AFP amintește că circa 12.000 de combatanți din Stat Islamic, sirieni, irakieni, dar și între 2.500 și 3.000 de străini originari din 54 de țări, sunt deținuți în închisorile kurde, potrivit statisticilor oficiale furnizate de kurzi. Totodată, în taberele de persoane strămutate se află circa 12.000 străini, 8.000 de copii și 4.000 de femei. 

SURSA:AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău