OSCE va cere Rusiei să ofere informații despre activitățile sale militare

  • 17 Februarie 2022 15:41
OSCE va cere Rusiei să ofere informații despre activitățile sale militare

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a convocat pentru vineri, 18 februarie, o reuniune cu participarea celor 57 de state membre, printre care Ucraina, Rusia, SUA și toate țările Uniunii Europene, la care Moscova să ofere informații în legătură cu activitățile sale militare, transmite EFE citată de Agerpres.

Reprezentantul rus nu a participat la o întâlnire similară convocată la începutul săptămânii și pe care Ucraina a solicitat-o în cadrul unui mecanism de transparență asupra activităților militare ale statelor membre ale OSCE, amintește agenția de presă spaniolă.
 
Ucraina a recurs din nou la acest mecanism de transparență și reducere a riscurilor, cunoscut drept "Documentul de la Viena", pentru a încerca să obțină informații cu privire la intențiile Rusiei.
 
Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a anunțat că țara sa urma să solicite convocarea acestei reuniuni pentru "a solicita Rusiei să fie transparentă".
 
Moscova și-a explicat refuzul de a participa la reuniunea de marți prin aceea că a fost vorba despre "un joc politic".
 
"Dacă cineva joacă un joc politic, să o facă, însă noi încă luăm în serios instrumentele de sporire a încrederii și securității și nu vom permite ca acestea să fie folosite pentru scopuri nedemne", a afirmat viceministrul de externe Aleksandr Grușko.
 
Documentul de la Viena, semnat și de Rusia, solicită statelor participante să facă schimb de informații privind forțele și echipamentele militare de care dispun, precum și în ceea ce privește planificarea în domeniul apărării.
 
De asemenea, acordul permite inspecții și vizite de evaluare pe teritoriul oricărui stat participant care are forțe armate.
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,54 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău