OSCE va avea luni o reuniune extraordinară despre Ucraina

  • 20 Februarie 2022 19:40
OSCE va avea luni o reuniune extraordinară despre Ucraina

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa va avea luni o reuniune extraordinară a reprezentanților săi permanenți, în încercarea de a găsi o rezolvare la criza din jurul Ucrainei, a anunțat duminică președinția poloneză a OSCE, potrivit AFP.

"Reuniunea a fost convocată pentru luni", a declarat ministrul polonez adjunct de Externe, Pawel Jablonski, pentru agenția de presă PAP, răspunzând unei solicitări a Ucrainei într-un moment în care tensiunile dintre Rusia și Occident în privința acestei țări sunt la cel mai ridicat nivel, notează Agerpres.

Oficiali americani au precizat că reuniunea este programată să înceapă la ora 14.00 GMT.

Observatorii OSCE au înregistrat în ultimele zile o recrudescență a luptelor între rebelii separatiști proruși și armata ucraineană, cu sute de atacuri de mortier și de artilerie. Conflictul durează din 2014 și a făcut 14.000 de morți.

Aceste încălcări ale armistițiului survin în contextul în care SUA acuză Rusia că vrea să invadeze Ucraina și că a concentrat aproximativ 150.000 de soldați la frontierele Ucrainei, planuri dezmințite de Moscova.

Ucraina a cerut OSCE o reuniune pentru a discuta despre "deteriorarea rapidă a situației de securitate de pe teren", conform unei postări pe Twitter a reprezentantului polonez la OSCE, Adam Halacinski.

"Scopul său este de a discuta despre tot ce s-a întâmplat în ultimele ore și care sunt măsurile ce trebuie luate de OSCE în această situație, în special pentru a se ajunge la o detensionare", a precizat Jablonski.

"Ne vom servi de toate instrumentele disponibile pentru a evita un conflict armat", a adăugat el.

Polonia asigură în acest an președinția rotativă a OSCE, organizație cu sediul la Viena și din care fac parte și Rusia și Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău