OSCE transmite că rebeli din estul Ucrainei țin prizonieri într-un hotel echipa sa de monitori din estul țării

  • 18 Octombrie 2021 12:23
OSCE transmite că rebeli din estul Ucrainei țin prizonieri într-un hotel echipa sa de monitori din estul țării

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a anunțat că unui grup de monitori care supravegheau acordul fragil de încetare a focului în estul Ucrainei i s-a interzis părăsirea hotelului de către separatiștii proruși care solicită eliberarea unui ofițer arestat de forțele Kievului.

OSCE a anunțat duminică seara că și-a suspendat Misiunea Specială de Monitorizare (SMM) din orașul Donețk după protestele din weekend, la care au participat aproximativ 200 de separatiști proruși cu privire la problema ofițerului capturat. Echipa SMM a fost trimisă în estul Ucrainei din 2014 cu scopul de a facilita dialogul între forțele Kievului și separatiști pe fondul unui conflict care, potrivit Ucrainei, s-a soldat până în prezent cu moartea a aproximativ 14.000 de persoane. SMM a anunțat printr-un comunicat că porțile pentru accesul vehiculelor din baza sale de patrulare din orașul Horlivka, controlat de rebeli, au fost încuiate cu lanț și lacăt.

"Proprietarul hotelului ... a informat personalul SMM că misiunea va fi împiedicată să părăsească sediul, citând «ordinele primarului din Horlivka»”, se precizează în comunicat. Potrivit comunicatului, doi bărbați au informat personalul SMM că nu li se va permite să părăsească perimetrul hotelului până când ofițerul capturat nu va fi eliberat. Rebelii spun că ofițerul, Andrei Kosyak, a fost capturat miercurea trecută de Armata ucraineană lângă linia frontului, în timp ce participa la supravegherea acordului de încetare a focului. Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că Kosyak este cetățean rus și aparține unui grup de militari ruși care au efectuat o misiune de recunoaștere sub acoperire.

SMM a anunțat că este gata să faciliteze dialogul între cele două părți, dar că nu are nicio legătură cu procesul de asigurare a eliberării ofițerului și a subliniat patrulele misiunii sale din zonele deținute de rebeli din regiunea Luhansk își continuă, ca de obicei, activitatea. Separatiștii nu au putut fi contactați, deocamdată, pentru a comenta situația. Conflictul datează din 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina după protestele stradale masive soldate cu alungarea de la putere a președintelui ucrainean Viktor Ianukovici, un aliat al Kremlinului. Ulterior au izbucnit lupte în estul Ucrainei între forțele Kievului și separatiștii proruși. Moscova respinge acuzațiile Kievului potrivit cărora ar fi provocat deliberat conflictul și că dispune de forțe în estul Ucrainei.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău