OSCE susține că în Donbas nu există condițiile necesare pentru a organiza alegeri locale

  • 17 Septembrie 2019 14:16
OSCE susține că în Donbas nu există condițiile necesare pentru a organiza alegeri locale

Șeful Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa (OSCE), ministrul slovac de externe, Miroslav Lajčák, a declarat că în acest moment nu există condiții pentru organizarea unor alegeri locale pe teritoriul din Donbas aflat sub controlul forțelor rebele.

Potrivit lui Lajčák, din moment ce Donbasul este parte a Ucrainei, este legitim ca alegerile să fie organizate doar atunci când autoritățile ucrainene vor considera că există premise pentru a face acest lucru. "Astăzi nu văd să existe condițiile necesare pentru organizarea unor alegeri libere, conform legislației ucrainene, în zonele care nu se află sub controlul autorităților Ucrainei" - a subliniat șeful OSCE.

Totodată, Miroslav Lajčák a subliniat că susține formula de pace propusă de președintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier, întrucât, în opinia sa, "este vorba despre ceea ne lipsea: interpretarea modului în care să îndeplinim acordurile de la Minsk". "Este cea mai potrivită platformă pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk" - a precizat șeful OSCE.

Așa-numita "formulă Steinmeier" presupune stabilirea unui statut special pentru Donbas și o prevedere conform căreia alegerile locale în această zonă să aibă loc sub controlul și prin cooperarea OSCE, care trebuie să confirme că alegerile au respectat standardele internaționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău