OSCE se declară preocupată de situația din Albania, după ce Consiliul Europei și-a retras observatorii

  • 29 Iunie 2019 15:37

Cei mai înalți oficiali ai OSCE și-au exprimat regretul față de tensiunea politică din Albania, la două zile după ce Consiliul European și-a retras misiunea de observator din această țară și după ce președintele Albaniei, Ilir Meta, a decis să amâne alegerile pentru la toamnă, din cauza că opoziția a anunțat că le va boicota.

"OSCE a monitorizat îndeaproape evoluțiile și a solicitat în repetate rânduri ca toate părțile interesate să ducă o politică prin care să construiască, să respecte procesul democratic și să dea dovadă de reținere. Acum mai mult ca oricând este necesar ca toți factorii din Albania să acționeze împreună pentru a ieși din impas, pentru a demara un dialog deschis, fără condiții prealabile, și ca să se asigure că alegerile de duminică se vor desfășura în mod pașnic", au menționat, în comunicatul emis înainte de decizia privind amânarea alegerilor, președintele OSCE, Miroslav Lajčák, secretarul general, Thomas Greminger, președintele Adunării Parlamentare, George Tsereteli, și secretarul general al Adunării Parlamentare, Roberto Montella.

Ei au cerut tuturor actorilor din Albania să respecte statul de drept, rolul constituțional al instituțiilor democratice și al drepturilor fundamentale, precum și să evite violența.

De asemenea, oficialii europeni au condamnat recentele atacuri asupra celor care au organizat alegerile din întreaga Albanie, atunci când au fost afectate școlile în care erau secțiile de votare și materiale de vot, deși ei au afirmat că albanezii au dreptul de a protesta pașnic, notează Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:5,14 m/s
Tue
18
Wed
17
Thu
18
Fri
21
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău