OSCE: Partidul lui Viktor Orban a avut un „avantaj necuvenit” în campania electorală din Ungaria

  • 04 Aprilie 2022 20:00
OSCE: Partidul lui Viktor Orban a avut un „avantaj necuvenit” în campania electorală din Ungaria

Publicitatea guvernamentală plătită de statul maghiar a oferit partidului de guvernământ Fidesz al premierului Viktor Orban un avantaj necuvenit în perioada premergătoare alegerilor de duminică din Ungaria, a spus luni observatorul electoral OSCE, citat de Reuters.

Orban a obținut o nouă victorie, deoarece alegătorii au susținut viziunea sa despre un stat conservator, „iliberal” și nu s-au arătat îngrijorați de legăturile strânse ale Budapestei cu Moscova, arată agenția de presă, citată de DIGI24.

Rezultatele preliminare, după numărarea a 99% din voturi, arată că Fidesz a câștigat 135 de locuri în parlament, din 199 de mandate, iar alianța opoziției a obținut 56 de locuri. Partidul de extremă dreapta Patria Noastră a câștigat 7 mandate.

Procesul electoral a fost bine desfășurat și competitiv, a declarat într-un comunicat Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa. Totuși, procesul a fost afectat de suprapunerea generalizată a mesajelor guvernamentale și ale coaliției de guvernământ, precum și de finanțarea opacă a campaniei electorale.

Misiunea OSCE a observat că campaniile publicitare pe scară largă ale guvernului, plătite de la bugetul de stat, au întărit principalele mesaje ale campaniei partidului de guvernământ, oferind un avantaj necuvenit”, se arată în comunicat.

„Campania în sine a fost caracterizată de o suprapunere generalizată între mesajele de campanie ale coaliției de guvernământ și campaniile de informare ale guvernului, amplificând avantajul coaliției de guvernământ și estompând granița dintre stat și partid”, potrivit OSCE.

Orice credibilitate ar fi avut misiunea de observare a OSCE, a dispărut acum”, a scris purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, pe Twitter, ca răspuns la raportul organizației. El a negat că Fidesz ar fi avut vreun avantaj media.

Orban s-a declarat câștigătorul alegerilor legislative care au avut loc duminică în Ungaria și în urma cărora a obținut un al patrulea mandat consecutiv de premier, la o mare diferență de voturi față de opoziție.

El a profitat de ocazie pentru a se distanța din nou de Bruxelles, care l-a criticat pentru poziția în privința războiului dus de Rusia în Ucraina.

Potrivit analiștilor, conflictul armat din Ucraina l-a avantajat pe Orban, care s-a prezentat în fața electoratului drept garantul stabilității în vremuri tulburi.

Putin și Orban au de mult timp relații amicale, în ciuda numeroaselor crize între Moscova, de o parte, și UE și NATO, de cealaltă parte, Ungaria fiind membră a ambelor organizații.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău