OSCE îl acuză pe Donald Trump de abuz flagrant de putere

  • 05 Noiembrie 2020 18:10
OSCE îl acuză pe Donald Trump de abuz flagrant de putere

Observatorii electorali internaționali ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) l-au acuzat joi pe președintele american Donald Trump de ''abuz flagrant de putere'' întrucât candidatul republican în alegerile prezidențiale din SUA a solicitat oprirea numărării voturilor, transmite AFP, citat de Agerpres.

''Ceea ce este cu adevărat problematic este că șeful statului american a cerut încheierea numărării voturilor aflându-se în mijlocul aparatului prezidențial al Casei Albe, respectiv cu toate însemnele puterii în jur, ca urmare a pretinsei sale victorii. Este un abuz flagrant de putere'', a denunțat coordonatorul observatorilor internaționali însărcinați cu monitorizarea acestui scrutin, deputatul german Michael Georg Link, într-un interviu acordat cotidianului Stuttgarter Zeitung.

El a reafirmat că ''acuzațiile de manipulare formulate de domnul Trump sunt lipsite de temei''.

OSCE a evocat deja, miercuri, ''acuzații nefondate'' ale președintelui american. Donald Trump i-a acuzat pe democrați că îi ''fură'' victoria prin depunerea unor buletine de vot după închiderea scrutinului.

''Colegii noștri sunt încă pe teren și pot confirma că observatori electorali din diferite tabere politice au fost de asemenea acceptați și că voturile prin corespondență continuă să fie numărate corect'', a explicat Link.

Potrivit acestuia, nu a existat ''niciun semn de probleme sistemice'', ci mai degrabă ''un tratament extraordinar de profesionist al valului de voturi prin corespondență''.

OSCE exprimă de asemenea temeri legate de consecințele pe termen lung în opinia publică americană ale punerii procesului electoral sub semnul întrebării, cu un risc de radicalizare.

Cu 57 de membri, printre care SUA, Rusia, Turcia și toate țările europene, OSCE este una dintre rarele forme de dialog între Occident și fostele republici sovietice. În afară de misiunile de monitorizare electorală, organizația a fost mandatată cu o misiune pentru soluționarea conflictului din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău