OSCE avertizează în legătură cu pericolul conflictului din estul Ucrainei pentru regiunea Mării Negre

  • 30 Iunie 2021 08:13
OSCE avertizează în legătură cu pericolul conflictului din estul Ucrainei pentru regiunea Mării Negre

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a lansat marți un apel la adoptarea unor măsuri de construire a încrederii pentru a limita tensiunile în regiunea Mării Negre, informează DPA, potrivit Agerpres.

Toate părțile trebuie să dea dovadă de cea mai mare transparență posibilă în legătură cu activitățile lor militare, a declarat secretarul general al OSCE, Helga Schmid.

Un incident între o navă militară britanică și un avion de vânătoare rus în apropierea peninsulei Crimeea, săptămâna trecută, și actualele manevre navale au atras atenția internațională asupra regiunii Mării Negre.

''Oricare dintre aceste incidente pot scăpa de sub control'', a adăugat reprezentanta OSCE.

Rusia și-a testat gradul de pregătire de luptă a apărării sale aeriene în peninsula Crimeea, în contextul exercițiilor navale desfășurate în comun de SUA, alte țări NATO și Ucraina în Marea Neagră.

Ministrul suedez de externe Ann Linde, care deține în prezent președinția OSCE, și-a exprimat îngrijorarea legată de conflictul din Ucraina.

''Asistăm la evoluții îngrijorătoare în ultimele luni, cu un număr crescând de încălcări ale încetării focului, cu o retorică agresivă și o activitate militară neobișnuită în Rusia, inclusiv restricții ale accesului la părți din Marea Neagră'', a afirmat Linde la Viena.

Potrivit datelor ONU, peste 13.000 de persoane au fost ucise în conflictul din estul Ucrainei, izbucnit în 2014.

Statele membre ale OSCE, for ce include SUA și Rusia, urmau să-și înceapă marți conferința lor anuală pe teme de securitate, dar reuniunea a trebuit să fie anulată din cauză că Armenia nu a fost de acord cu agenda. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău