OSCE: alegerile locale au fost organizate eficient, dar interferențele externe au avut un impact negativ

  • 06 Noiembrie 2023 19:59
OSCE: alegerile locale au fost organizate eficient, dar interferențele externe au avut un impact negativ

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a estimat că alegerile locale desfășurate în Republica Moldova în urmă cu o zi au fost organizate eficient, dar interferențele externe au avut un impact negativ asupra scrutinului, relatează Reuters, citat de Agerpres.

"Interferența din străinătate și măsurile restrictive, impuse asupra libertății de exprimare, de asociere și asupra dreptului de a candida, au avut un impact negativ asupra procesului" electoral, care totuși s-a desfășurat în mod pașnic, rezumă OSCE într-o declarație.

În zilele de dinaintea alegerilor, președinta Maia Sandu a acuzat public Rusia că încearcă să "cumpere" votanți prin canalizarea de fonduri către partidele politice pro-ruse. Invocând rațiuni de securitate națională, autoritățile de la Chișinău au interzis participarea în alegeri a partidului "Șansă", formațiune legată de oligarhul fugar pro-rus Ilan Șor.

Pe de altă parte, "în general, afluxul de fonduri străine și ilicite și stimulentele monetare folosite pentru a influența opțiunea votanților au distorsionat campania", se arată în același document.

Decizia de excludere a acestui partid din alegeri "nu a permis un recurs legal efectiv, a limitat opțiunile votanților și a condus la curse fără candidat în unele localități mai mici", remarcă OSCE în raportul său preliminar.

În urma anunțării rezultatelor scrutinului local, 7 din cele 11 municipii din Republica Moldova și-au desemnat primarii din primul tur, însă niciunul dintre câștigători nu este al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău