OSCAR 2021 | Filmul 'Nomadland', marele câștigător, într-o gală care a celebrat diversitatea

  • 26 Aprilie 2021 09:00
OSCAR 2021 | Filmul 'Nomadland', marele câștigător, într-o gală care a celebrat diversitatea

Lungmetrajul "Nomadland" a fost marele câștigător al celei de-a 93-a gale de decernare a premiilor Oscar, impunându-se la categoriile "cel mai bun film", "cea mai bună regie" (Chloe Zhao) și "cea mai bună actriță în rol principal" (Frances McDormand), duminică seară, la Los Angeles, într-un eveniment care a marcat numeroase premiere, precum și revenirea la formatul fizic al ceremoniilor strălucitoare de la Hollywood după o îndelungată pauză provocată de pandemia de coronavirus, informează Reuters, citat de Agerpres.

Transmisiunea televizată a galei Oscar 2021, limitată la elementele sale esențiale din cauza constrângerilor provocate de pandemia de COVID-19, a fost diferită de ceremoniile din anii precedenți, fiind lipsită de obișnuitele sale reprezentații umoristice și muzicale, dar marcată de discursuri mai lungi ale câștigătorilor.

Confirmând promisiunile făcute de producătorii evenimentului, cea de-a 93-a gală a premiilor decernate de Academia de film americană a marcat o desprindere de trecut, întrucât nu a inclus tradiționalul monolog de deschidere și secvențele de muzică și dans, care, de obicei, completau pauzele dintre premii.

Interpretările celor cinci piese nominalizate în acest an la categoria "cel mai bun cântec original" au fost înregistrate în avans și difuzate într-o transmisiune specială a postului ABC, care a precedat gala principală.

Totodată, gala s-a desfășurat într-un decor special - o sală de bal amenajată sub forma unui cabaret în Union Station, o gară din centrul orașului Los Angeles -, precum și în spațiul său tradițional de desfășurare, Dolby Theatre.

Restricțiile de călătorie cauzate de pandemia de coronavirus și măsurile de sănătate publică au determinat o transformare completă a galei premiilor Oscar, producătorii limitând la doar câteva sute de persoane - nominalizați și prezentatori - numărul participanților. Din același motiv, unii dintre artiștii nominalizați s-au alăturat ceremoniei din câteva spații special amenajate, la Londra și Paris, iar discursurile lor au fost transmise prin satelit.

Gala Oscar a fost deschisă de actrița Regina King, urmată de camerele de luat vederi în timp ce a traversat holul central al gării Union Station îndreptându-se spre o scenă, înconjurată de celebrități și invitații lor, așezați la mese care au respectat normele de distanțare socială.

Regina King, recompensată cu premiul Oscar pentru rol secundar în 2018 și al cărei debut regizoral, "One Night in Miami" a fost nominalizat la trei premii în acest an, a spus că starurile din public vor putea fi văzute fără măști de protecție sanitară în timpul galei atunci când se află în fața camerelor de filmat.


Cu toate acestea, vedetele au trebuit să respecte protocoalele stricte anti-COVID-19, care au permis industriei de la Hollywood să își reia activitatea în ultimele luni.

"În această seară, respectăm toate protocoalele riguroase care ne-au permis să revenim aici în siguranță. La fel ca pe un platou de filmare, atunci când filmăm, dăm jos măștile sanitare. Apoi, când nu filmăm, ne punem din nou măștile sanitare", a declarat Regina King în debutul galei.

O altă schimbare majoră a formatului de desfășurare a transmisiunii televizate de duminică seară a constat în extinderea discursurilor rostite de câștigători, care, până în acest an, erau întrerupți de o orchestră dacă mulțumirile pe care le adresau pe scenă depășeau durata de 45 de secunde.

Cineastul Steven Soderbergh, unul dintre producătorii galei din acest an, alături de Stacy Sher și Jesse Collins, i-a încurajat pe câștigători "să spună o poveste" atunci când urcă pe scenă și să își personalizeze discursurile de acceptare a premiilor. Extinderea dimensiunii oratorice a galei a părut că a fost apreciată de publicul prezent în Union Station, dar rămâne de văzut dacă a fost și pe placul telespectatorilor, în contextul în care audiența galei Oscar a scăzut constant în ultimii ani.

Surprizele și premierele nu au lipsit din programul galei de duminică seară.

Astfel, răsturnând pronosticurile specialiștilor, britanicul Anthony Hopkins a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor principal - devenind totodată cel mai vârstnic câștigător din categoriile de interpretare - grație rolului unui octogenar care se luptă cu efectele demenței în filmul "The Father". Reprezentanții presei de specialitate se așteptau ca acest premiu să fie atribuit postum actorului Chadwick Boseman, decedat anul trecut, pentru ultimul rol al său, jucat în filmul "Ma Rainey's Black Bottom".

Cineasta chineză Chloe Zhao, care locuiește de mulți ani în Statele Unite, a câștigat premiul Oscar pentru regie cu filmul "Nomadland", devenind prima femeie asiatică și doar cea de-a doua femeie din istorie care obține acest trofeu - după Kathryn Bigelow pentru "The Hurt Locker".

Chloe Zhao a spus că filmările de la "Nomadland", un film despre o comunitate de americani care trăiesc în stil nomad, locuind și deplasându-se în rulote în partea de vest a Statelor Unite, a reprezentat pentru ea "o călătorie nebunească și unică în viață". Cineasta chineză a vorbit în discursul ei despre copilăria petrecută în China, unde a fost învățată să creadă că "oamenii, la naștere, sunt în mod natural buni".

"Acest premiu este pentru toți aceia care au credința și curajul de a se agăța de bunătatea din ei... și de bunătatea din ceilalți", a adăugat ea.

Protagonista filmului "Nomadland", Frances McDormand, a câștigat cel de-al treilea Oscar din cariera sa, intrând astfel într-un club extrem de select, din care fac parte doar șapte artiști. Ea a câștigat precedentele sale două trofee pentru filmele "Fargo" și "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri".

Youn Yuh-jung, în vârstă de 73 de ani, a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru interpretarea unei bunici neconformiste în filmul "Minari", o dramă despre imigrație. Ea a devenit astfel prima actriță din Coreea de Sud care a câștigat un premiu Oscar.

Britanicul Daniel Kaluuya, un artist de culoare, a fost desemnat cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea activistului Fred Hampton, lider al mișcării pentru drepturi civile Black Panther din anii 1960, în filmul "Judas and the Black Messiah".

Filmul "Soul", prima producție a studioului Pixar care a inclus un personaj principal de culoare, a câștigat Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj animat.

Comedia daneză cu accente dark "Another Round" s-a impus la categoria "cel mai bun lungmetraj internațional", la care a fost nominalizat și documentarul românesc "colectiv", de Alexander Nanau. Regizorul filmului câștigător, Thomas Vinterberg, vizibil emoționat, a dedicat acest trofeu fiicei sale, care a murit într-un accident de automobil la doar câteva zile după începutul filmărilor.

"Promising Young Woman", o dramă despre răzbunare inspirată de mișcarea #MeToo, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original, atribuit cineastei britanice Emerald Fennell, care este și regizoarea peliculei. Dramaturgul și scriitorul francez Florian Zeller a fost recompensat cu Oscarul pentru scenariu adaptat pentru filmul "The Father".

"My Octopus Teacher" s-a impus la categoria "cel mai bun lungmetraj documentar", la care a fost nominalizat și filmul românesc "colectiv", regizat de Alexander Nanau.

Alături de "The Father" (actor în rol principal și scenariu adaptat), și alte filme au câștigat câte două trofee: "Judas and the Black Messiah" (actor în rol secundar și cel mai bun cântec original - "Fight For You", interpretat de H.E.R.), "Sound of Metal" (cel mai bun montaj și cel mai bun sunet), "Mank" (cea mai bună scenografie și cea mai bună imagine), "Soul" (cel mai bun lungmetraj animat și cea mai bună coloană sonoră), "Ma Rainey's Black Bottom" (machiaj/coafură și costume).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău