Ortodocșii de stil vechi intră în postul Adormirii Maicii Domnului

  • 14 August 10:47
Ortodocșii de stil vechi intră în postul Adormirii Maicii Domnului

Creștinii ortodocși care respectă calendarul bisericesc de stil vechi intră, începând cu ziua de astăzi, 14 august, în Postul Adormirii Maicii Domnului. Acesta are o durată de două săptămâni și se va încheia la 28 august, când este prăznuită Adormirea Maicii Domnului.

Pentru românii ortodocși, postul este cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Marii. Este un post care îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Față a Mântuitorului Iisus Hristos și Adormirea Maicii Domnului.

Postul este unul foarte strict, asemenea Postului Mare, dinaintea Paștelui. Pește se consumă numai pe 19 august, când este marcată Schimbarea la Față a Mântuitorului. Luni, miercuri și vineri creștinii care postesc nu au voie să ajuneze cu untdelemn, iar în zilele de marți, joi, sâmbătă și duminică au dezlegare la untdelemn.

Biserica dezleagă postul copiilor, femeilor care sunt în așteptarea unui prunc, persoanelor bolnave în măsura în care să-și mențină puterile și sănătatea trupului. Creștinii sunt îndemnați să postească nu doar alimentar, dar și duhovnicește. Să se abțină de la petreceri și să meargă mai des la biserică.

Acesta este unul din cele patru posturi din an, alături de Postul Nașterii Domnului, Postul Paștilor și Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Originea Postului Sfintei Marii a fost fixată abia peste cinci secole de la moartea Maicii Domnului, Sfânta Maria. La început, durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creștini, cei din Antiohia, de exemplu, în nordul Libanului de azi, posteau o zi, în timp ce la Ierusalim acest post ținea opt zile.

Uniformizarea datei și a duratei postului a avut loc în secolul al XII-lea, în anul 1166, la Sinodul din Constantinopol, acolo unde s-a stabilit că acest post să fie ținut începând cu 1 august și să se termine în 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului, care, conform calendarului vechi, este în 28 august.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Tue
19
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău