Ororile războiului. Bărbați și băieți, printre victimele violurilor comise de soldații ruși. Procuror: „Este o strategie deliberată”

  • 04 Mai 2022 13:23
Ororile războiului. Bărbați și băieți, printre victimele violurilor comise de soldații ruși. Procuror: „Este o strategie deliberată”

Bărbați și băieți se numără printre presupusele victime ale violurilor comise de soldații ruși în Ucraina, unde zeci de cazuri de violență sexuală din partea forțelor invadatoare sunt deja investigate, au spus reprezentanți ai ONU și oficiali ucraineni citați de The Guardian.

Am primit rapoarte, neverificate încă, despre cazuri de violență sexuală împotriva bărbaților și băieților din Ucraina”, a spus Pramila Patten, reprezentantul special al ONU pentru violența sexuală în timpul războiului, la o conferință de presă la Kiev, scrie digi24.ro.

Patten a adăugat că pentru victime e foarte dificil să raporteze astfel de agresiuni sexuale.

Este greu pentru femei și fete să raporteze violurile din cauza stigmatizării, printre alte motive, dar de multe ori pentru bărbați este chiar mai greu. Trebuie să creăm un spațiu sigur pentru ca toate victimele să reclame cazurile de violență sexuală,” a mai spus ea.

Potrivit oficialului ONU, zecile de cazuri de violență sexuală investigate în prezent „sunt doar vârful aisbergului” și a îndemnat victimele violurilor să depună plângere.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a spus că a colectat plângeri de violență sexuală comise de soldații ruși împotriva unor bărbați și femei de toate vârstele, de la copii până la persoane în vârstă.

Venediktova a spus că Moscova a folosit violul ca strategie deliberată, „pentru a speria societatea civilă, pentru a face totul pentru a forța Ucraina să capituleze”.

Au existat puține relatări publice despre violența sexuală în Ucraina. Unele victime au părăsit țara, iar altora le este frică să vorbească despre experiența lor, a spus Venediktova.

Cu toate acestea, echipele de procurori și anchetatori au adunat dovezi ale violenței sexuale pe scară largă, de când forțele ruse s-au retras din zona Kievului, luna trecută.

Violurile în grup, atacurile sub amenințarea armei și violurile comise în fața copiilor se numără printre mărturiile sumbre pe care procurorii le-au adunat de la victime și familiile acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău