Orientul Mijlociu: O nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU fără declarație comună

  • 19 Mai 2021 08:00
Orientul Mijlociu: O nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU fără declarație comună

Consiliul de Securitate al ONU a ținut marți a patra reuniune de urgență cu privire la conflictul israeliano-palestinian în opt zile, fără o declarație comună, Statele Unite continuând să aprecieze că aceasta nu va ajuta la dezescaladare, potrivit diplomaților, notează AFP.

"Nu credem că o declarație publică în acest moment va contribui la dezescaladare", a declarat în cursul acestei sesiuni cu ușile închise ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, potrivit comentariilor sale raportate AFP de către un diplomat.

Potrivit altor surse diplomatice, cele trei țări la originea reuniunii și mobilizării ONU de peste o săptămână, China, Tunisia și Norvegia, nu au împărtășit în prealabil cu partenerii lor din Consiliu un proiect de nouă declarație care să fie adoptat pentru această nouă reuniune.

De la 10 mai, Statele Unite au refuzat deja trei proiecte de texte redactate de aceste trei țări îndemnând la încetarea violențelor.

Noua sesiune a durat mai puțin de o oră și nu a beneficiat ca precedentele de o prezentare a ultimelor evenimente de către emisarul ONU în Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, reținut de un alt angajament.

"În ceea ce privește acțiunea viitoare a Consiliului de Securitate, trebuie să evaluăm dacă o anumită acțiune sau declarație va face să progreseze perspectivele de a pune capăt violenței", a reafirmat ambasadoarea americană. "Obiectivul nostru a fost și va continua să fie un angajament diplomatic intensiv pentru a pune capăt acestei violențe", a mai spus Linda Thomas-Greenfield, respingând criticile adresate de partenerii săi din Consiliu cu privire la blocajul american și lipsa de acțiune a instanței însărcinate cu pacea în lume.

"Nu am tăcut și nici voi. Am avut o reuniune publică pentru a discuta această situație", duminică, a adăugat ea, citată de același diplomat.

Reprezentanta americană, cu rang de ministru, a declarat că, de la începutul crizei, administrația democrată a avut "circa 60 de discuții telefonice la nivel înalt ale unor responsabili americani, inclusiv președintele Joe Biden".

Într-o declarație publicată după întâlnire, omoloaga sa irlandeză, Geraldine Byrne Nason, a deplâns că nici de această dată Consiliul de Securitate nu a putut să vorbească pe o singură voce.

"Conflictul s-a dezlănțuit, ceea ce are un impact umanitar extrem de devastator. Consiliul de Securitate nu a spus încă niciun singur cuvânt în mod public. Membrii Consiliului au o responsabilitate colectivă pentru pacea și securitatea internațională. A venit vremea pentru Consiliu să intervină, să rupă tăcerea și să vorbească", a subliniat ea în declarația sa.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău